Pao promet u industriji, najviše u energetici

Analiza DZS-a

Ukupan promet industrije u prosincu prošle godine pao na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi sa studenim za 5,9 posto, a u usporedbi sa prosincem 2019. godine za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u prosincu prošle godine je u usporedbi s mjesecom prije pao za 5,9 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 5,2 posto, a na nedomaćem za 4,4 posto.

Najviše je na mjesečnoj razini smanjena ukupna prodaja energije, za 64,7 posto, zatim netrajnih proizvoda za široku potrošnju
za 4,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto.

Istodobno je ukupna prodaja kapitalnih proizvoda veća je za 5,9 posto. Na godišnjoj je razini ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u prosincu 2020. u usporedbi s prosincem 2019. pao za 6,8 posto, pri čemu na domaćem tržištu za osam posto, a na inozemnim tržištima za 0,8 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je promet energije manji za 83,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Istodobno su intermedijarni proizvodi i kapitalni proizvodi veći za pet posto. Statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da je promet industrije bio za sedam posto manji nego u 2019. godini. Pritom je prodaja na domaćem tržištu bila manja za 6,9 posto, a na inozemnom 6,6 posto.

You may also like

0 comments