Panenić pozdravio investicije za boljitak Hrvatske

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u petak je prilikom obilaska nove investicije Plive u Savskom Marofu istaknuo je da je ona važna za hrvatsko gospodarstvo i farmaceutski sektor, pozdravivši ujedno sve investitore koji ulažu u Hrvatsku.

Pliva je danas u Savskom Marofu otvorila novi pogon za višenamjensku sintezu vrijedan pola milijarde kuna, koji će u nekim segmentima udvostručiti njezine proizvodne kapacitete. Panenić je istaknuo da uz Plivu i drugi investitori ulažu u farmaceutski sektor u Hrvatskoj. Na pitanje kako ocjenjuje prvih sto dana vlade, Panenić je kazao kako je pokrenuto puno novih procesa za unapređenje stanja. Pri tome je iz svoga resora spomenuo izmjene zakona o inspekcijama te najavio postupak ukidanja pečata te dodao kako bi poduzetnici trebali osjetiti olakšanje i ukidanjem ili labavljenjem raznih nameta.

Zamoljen za komentar anketa prema kojima oko 70 posto građana misli da vlada u prvih sto dana nije ispunila očekivanja, kazao je da se Vladini planovi na odnose na sto dana nego četiri godine te da je prva godina ključna za pokretanje reformi. Komentirajući novinarsko pitanje/komentar da je prvih sto dana vlade obilježila svađa između HDZ-a i Mosta, a ne reforme, Panenić je kazao kako “u svakoj firmi i bilo kojoj zajednici u kojoj je više ljudi postoje različita stajališta, ali je važno da se to komunicira javno, a ne ispod stola”.

Na pitanje o predstojećoj prodaji udjela u državnim tvrtkama, uz opasku da je odgovor na to pitanje bolje potražiti u DUUDI-ju, kazao je kako postoji niz interesantnih tvrtki koje se mogu učiniti atraktivnijima kvalitetnim upravljanjem, dodavši kako potiče privatne investitore i mirovinske fondove da prate situaciji te da će uskoro imati priliku investirati.

Novi pogon za višenamjensku sintezu vrijedan pola milijarde kuna, koji će u nekim segmentima udvostručiti proizvodne kapacitete Plive, u petak je u nazočnosti premijera Tihomira Oreškovića otvoren u Plivinim pogonima u Savskom Marofu.

Otvarajući postrojenje, Orešković je kazao da se radi o velikom uspjehu te kompanije, koja je od 2011. godine do danas u Hrvatskoj investirala oko 1,3 milijardi kune. „Vidimo kako Hrvatska danas može konkurirati ne samo na regionalnoj, već i na europskoj i na svjetskoj razini. U Plivi se ne investira samo u najmoderniju tehnologiju, nego i u znanost, u ljude, u obrazovanje. Pliva je danas jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, a koliko znam, ovo nije kraj investicija, već će uskoro krenuti i u nova ulaganja“, istaknuo je premijer Orešković, dodavši kako nije nevažno da se i Pliva i Teva uvijek pridržavaju rokova isporuke svojih proizvoda, a što kupci iz cijeloga svijeta, pogotovo iz SAD-a, itekako cijene.

Orešković je najavio da Hrvatsku uskoro i u ostalim segmentima čekaju nove investicije. Možda ne, kako je rekao, tako velike kao Plivine, ali je i tih 40-50 milijuna kuna investicija isto tako dobro došlo. „Pliva je specifičan primjer, no vjerujem kako će uskoro i drugi investitori početi dolaziti u Hrvatsku kada čuju da imamo ovakvu tehnologiju“, naveo je premijer, koji nije želio odgovarati na politička pitanja, odnosno nije želio ocijeniti sto dana njegove Vlade.

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan rekao je da će više od 95 posto proizvoda koji će izlaziti iz novog pogona višenamjenske sinteze završiti u izvozu. U nekim segmentima, taj će pogon udvostručiti proizvodne kapacitete aktivnih farmaceutskih supstancija. U novom pogonu proizvodit će se 20-ak aktivnih supstancija za lijekove. „U proteklih četiri, pet godina Pliva je u Hrvatskoj investirala više od milijarde kuna. Sretni smo što će i otvaranje novog pogona donijeti nova radna mjesta i što ćemo povećati izvoz. U portfelju imamo više od tisuću lijekova, Pliva je drugi najveći izvoznik u Hrvatskoj, a ako gledamo neto izvoz, dakle razliku između izvezenih i uvezenih vrijednosti materijala, onda smo najveći neto izvoznik u državi“, istaknuo je Furjan, dodavši i kako je Pliva najveći poslodavac po broju zaposlenih u farmaceutskoj industriji u zemlji, i najveći investitor posljednjih nekoliko godina. Isto tako, naveo je kako se iznimno mnogo ulaže u istraživanje i razvoj.

Izvršna direktorica TAPI-ja Hrvatska (Teva active pharmaceutical ingredients) Romana Šantar također je kazala da je pred njima novi ambiciozan investicijski ciklus, dok je predsjednik TAPI-ja R Ananth istaknuo da je Teva kao jedna od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija prepoznala kvalitetu i efikasnost procesa u Hrvatskoj. „Znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka koji sudjeluju u stvaranju globalnih trendova u proizvodnji aktivnih farmaceutskih supstancija, odnosno ljekovitih supstancija unutar lijekova, od velikog su značaja za cijelu Teva grupu“, rekao je Ananth, ponovivši da ovo nije kraj Plivinih investicija.

You may also like