Panenić potvrdio pilot EK, sudjelovanje HEP-a u Marubeniju državna je pomoć

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u četvrtak je potvrdio kako je u to Ministarstvo stigao dopis Europske komisije u kojem se suradnja Hrvatske elektroprivrede (HEP) i japanskog Marubenija u izgradnji Termoelektrane (TE) Plomin C ocjenjuje “nedozvoljenom potporom”, a o tomu očekuje i očitovanje HEP-a i Marubenija.

“Prema prvoj notifikaciji koju smo dobili od Europske komisije (EK), oni to smatraju nedozvoljenom potporom. Mi smo zaprimili dopis od njih u ministarstvu i to će se razmotriti”, rekao je Panenić novinarima u Splitu gdje je nazočio otvaranju dvodnevne međunarodne informatičke Shif konferencije.

Panenić je istaknuo kako je jako bitno da se HEP i Marubeni očituju u vezi s takvim stajalištem Europske komisije, kako bi se dobilo “konačno rješenje vezano za Plomin C”.

Na novinarski upit kakvo je konačno rješenje u vezi s Plominom C, ministar Panenić je odgovorio kako to “oni (HEP i Marubeni) trebaju vidjeti jer se ovaj model smatra nedozvoljenim”.

Na upit hoće li se odustati od investicije u projekt Plomin C bude li Europska unija i dalje smatrala nedopustivom državnom subvencijom suradnju HEP-a i Marubenija i hoće li HEP izići iz tog projekta, Panenić je odgovorio kako trebamo “tu stigmu da politika donosi odluke” skinuti s dnevnog reda.
“Očekujem u vrlo brzom vremenu isto tako da će i odgovornost Nadzornog odbora (NO) i Uprave biti da oni znaju što je nedozvoljena potpora, na koji način tome pristupiti i donijeti rješenja. Ako počne politika u svakom poduzeću donositi odluke, onda mislim da smo na pogrešnom putu,” poručio je ministar Panenić.

Mediji su proteklih dana prenosili neslužbene informacije da su prošli tjedan Ministarstvo gospodarstva i HEP primili mišljenje regulatornog tijela Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja prema kojemu HEP, kao državna tvrtka, ne može financirati projekt gradnje Plomina C, jer bi to bila državna pomoć. Europska komisija ugovor HEP-a i Marubenija smatra neprihvatljivim jer dođe li tijekom projekta do financijskih problema, zapravo bi država, a ne HEP, potpomagala projekt, a Marubeni bi bio povlašteni investitor. Komisiji čak nije problem što bi HEP, prema ugovoru, morao od Marubenija otkupljivati polovicu proizvedene električne energije po daleko većoj cijeni od tržišne, nego činjenica da je HEP državna kompanija pod velikim utjecajem politike, prenijeli su mediji.

Na upite Hine o tim medijskim napisima iz Europske komisije i HEP-a su poručili kako to u ovoj fazi ne mogu komentirati. “Komisija je u kontaktu s hrvatskim vlastima o tome pitanju. U ovoj fazi nemamo nikakvih daljnjih komentara”, stoji u odgovoru koji je Hina jučer dobila od glasnogovornika Opće uprave EK za tržišno natjecanje Ricarda Cardosa.

Iz HEP-a su danas odgovorili kako “komunikacija HEP-a s Općom upravom za tržišnu utakmicu u Europskoj komisiji u vezi s notifikacijom Projekta TE Plomin C odnosno poslovnog modela za njegovu realizaciju, podrazumijeva periodične sastanke kao i razmjenu pitanja, komentara, odgovora, primjedbi i pojašnjenja, a sastavni je dio postupka razmjena informacija i pojedinih dokumenata”.

“U ovoj fazi, međutim, o detaljima postupka nismo u mogućnosti javno govoriti, što je također iskazano stajalište Europske komisije. Uvažavajući zanimanje javnosti za ovaj projekt, čim okolnosti dopuste izvijestit ćemo o statusu postupka”, kažu u HEP-u.

HEP je krajem srpnja 2012. godine započeo proces izbora strateškog partnera za Plomin C, na taj su natječaj pristigle tri ponude i HEP je u rujnu 2014. za preferentnog ponuditelja izabrao japanski Marubeni, s kojim je u ožujku prošle godine potpisan sporazum o ekskluzivnosti. Vrijednost investicije u Plomin C, termoelektrane instalirane snage 500 megavata (MW) koja bi kao energent koristila ugljen, procjenjivala se na oko 800 milijuna eura, a trebala je zamijeniti postojeći blok TE Plomin 1 koji ima snagu 125 MW.

You may also like