Panenić: Neoliberali su izazvali krizu u državi

Mostov saborski zastupnik Tomislav Panenić je stanku koju je u petak zatražio u Saboru iskoristio kako bi upozorio na situaciju u Petrokemiji, u kojoj je jutros proizvodnja zastala, situaciju u Brodarskom institutu i Borovu te pozivao na hitno djelovanje, dok se Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) obrušio na Hrvatsku narodnu banku zbog situacije u Agrokoru.

“Tko malo bolje poznaje tehnologiju, svaki zastoj proizvodnje mjeri se u milijunima kuna. Petrokemija neće biti ugrožena u isporuci gnojiva. One imaju određene zalihe koje mogu opskrbljivati naše tržište. Međutim, mi sad dolazimo u period kada treba donijeti ključne odluke. Ako pogledamo krizu Agrokora, ovdje smo donijeli jednu od ključnih odluka”, rekao je Panenić nakon stanke u Saboru.

Neoliberali su, kaže, iskoristili financijski sustav Republike Hrvatske i plasirali brojne paralelne instrumente plaćanja te izazvali krizu. “Isti ti neoliberali pozivaju da se država uključi i da rješava situaciju. Znači, dođemo do jednoga paradoksa da se onda upitamo kuda idemo prema liberalizmu ili idemo opet prema centralizmu”, kazao je.

Panenić: Odluke poput onih za Agrokor treba donijeti i za Brodarski institut, Borovo, Petrokemiju

Brodarski institut također, ističe, nije dobio plaće, dok je u Borovu kriza odgodila plaće. “Hitno treba poduzimati aktivnosti. Pa tu osjećamo kao da idemo prema otvorenom tržištu, koje bi trebalo prepustiti odlučivanje o tim tvrtkama strateškim partnerima. Nabacivanje bilo koje odgovornosti u ovom trenutku zapravo neće donijeti nikome politički poen”, ustvrdio je Panenić.

Kao što su odluke donesene za Agrokor, treba donijeti i za Brodarski institut, Borovo, Petrokemiju. “Hoće nas netko prozivati? Treba nas i prozvati ako ne činimo ništa. Ali, ako ćemo nešto napraviti sada je vrijeme, jer ne možemo odgađati”, poručio je.

Lovrinović se nakon stanke žestoko obrušio na HNB zbog Agrokora, prozivajući središnju banku zbog nedogovornosti i nesposobnosti.

Lovrinović: HNB je morao znati koliki je dug Agrokora i da zbog duga mjenice nemaju pokrića

“Iz HNB-a proteklih dana čujemo da su ‘svi sve znali i nitko ništa nije poduzimao’ te da ‘mjenice Agrokora bez pokrića nisu naš problem’. Kako jedna tako važna institucija ponovno odgovornost prebacuje na sve druge institucije, a oni se ne osjećaju pozvanim i krivima”, zapitao se. Ustvrdio je kako su u HNB-u morali znati koliki je vanjski i unutarnji dug Agrokora i obujam mjenica, te da zbog prezaduženosti dobar dio mjenica nema pokrića.

You may also like