Home Energetika Panenić: IPO nije dobra metoda za hrvatsko podneblje

Panenić: IPO nije dobra metoda za hrvatsko podneblje

by Energypress.net

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i saborski zastupnik Mosta u izjavi za N1 u četvrtak je pojasnio Mostov model za preuzimanje udjela Ine od mađarskog Mola.

“To je model na primjer državne nekretnine d.o.o. Dakle, društvo koje se osniva s posebnom namjerom da u ime države upravlja određenom imovinom. Kada se na njega prebaci dio imovine, tu možemo govoriti i o malim udjelima koji donose određen prihod, na osnovu toga se mogu izdati obveznice. Investitor stječe prihod od tih obveznica, ali ne stječe pravo vlasništva na nešto što je imovina države. Mislim da je taj model prihvatljiv i HDZ-u i Mostu. Osigurava da se imovina koja nije u funkciji ili se njom teško upravlja, sada stavi u pravno upravljanje. Društvo posebne namjere tada upravlja imovinom”, objasnio je Panenić.

Dodao je kako, po njemu, HDZ-ov model (prodaja 25 posto minus jedan dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude) nosi određene rizike. “Javnost je vrlo skeptična prema tom modelu. Praksa s IPO-ima pokazala se ne baš dobrim rješenjem za Hrvatsku dosad. Ovo je model iza kojeg svim možemo stati, a ne ugroziti nacionalne interese”, rekao je Panenić za N1.

Related Posts