Home Energetika Panenić: Arbitraža ide svome kraju, lomovi su sada normalni

Panenić: Arbitraža ide svome kraju, lomovi su sada normalni

by admin

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić komentirao je u emisji “A sada vlada” novo zaoštravanje između HDZ-a i Mosta zbog Ina-Mola.

Izjavio je da arbitražni postupak dolazi svom kraju i u tom prostoru dolaze brojni interesi koji pokušavaju destabilizirati situaciju. Bitno je da zauzmemo stav u interesu Hrvatske. Pobijamo odluke koje su donosili naši dužnosnici u prošlosti. Pojavljuje se niz neartikuliranih izjava – netočnih – od ljudi koji i ne trebaju o tome raspravljati. Stvaramo kaotičan prikaz stanja ovdje, a Vlada provodi reforme i želimo dobru situaciju. Očekujemo pozitivan ishod arbitraže za Hrvatsku. Relevantne informaciji trebale bi dolaziti isključivo s moga sektora, ne sa svih strana, poručio je.

O potencijalnom sukubu interesa prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka Ministar Panenić nije htio govoriti. Rekao je da se upoznao s navodima iz medija, da postoje tijela koja će to provjeriti i da se treba pričekati da Povjerenstvo donese svoj pravorijek.

Na pitanje je li u svom radu kao ministar gospodarstva osjetio pritiske od strane lobista, Panenić je odgovorio kako privatnih interesa definitivno ima, ali kao ministar neće uvažiti nijedan pojedinačni interes. Zato i imamo problema, u prošlosti se to uvažavalo, nije se razmišljalo o javnom interesu. Javno ću se ograditi od bilo koje inicijative koja može narušiti politiku koju vodi i Ministarstvo i ova vlada.

Što se tiče pritisaka od strane Domoljubne koalicije, Panenić je objasnio da toga nema jer Vlada donosi odluke, ministri i Domoljubne koalicije i Mosta dižu ruke za određene odluke, prolaze kroz sva tijela pa je onda zajednička suglasnost prisutna.

Panenić je komentirao reformski program. Napomenuo je da nacionalni program reformi nije nastao u jedan dan i da je vrlo ozbiljan. Ukidanje pečata je model kako će se mijenjati opća svijest i unaprijediti poslovanje. Tu imamo direktan efekt – oko 6 milijuna kuna, no i ubrzanje poslovanja. To je simbolika, relikt prošloga vremena. Krenuli smo u promjene i kroz svoj resor mogu tvrditi da navodi da mi ne funcioniramo nisu točni, kazao je.

Zakon o javnoj nabavi očekuje na Vladi do kraja mjeseca. Trenutačno je u fazi savjetovanja s javnošću pa je pozvao sve zainteresirane da se uključe u raspravu i daju svoj komentar tako da sam nacrt već bude najkvalitetniji. Ovim zakonom napokon ćemo imati ključ u rukama i oni koji naručuju mogu naručiti ono što smatraju da je opravdano za novac koji ulažu, kazao je.

Imunološki zavod u petak neće biti u stečaju, smatra ministar Panenić. Mi smo imali intenzivne razgovore, napori od strane ministarstva da se blokade na računu mogu ukloniti, da se proces pretvorbe može nastaviti. U razgovoru s vjerovnicima da omoguće pretvorbu tog društva i da se pokrene proizvodnja poduzeli smo sve mjere i naravno stojimo iza obveza koje će se preuzeti s tim činom.

Po pitanju razdjelnika Panenić je izjavio da se priprema analiza učinaka kako bi se vidjelo jesu li razdjelnici ekonomski opravdani. Prvi nacrti već dolaze, meni je jasno da će biti znatnih izmjena, ali pričekat ćemo da radna skupina završi s analizom. Želim imati učinkovito rješenje za trošenje energije, rekao je.

Hoće li se mijenjati zakonski okviri za investicije? Imamo interes da privlačimo investitore i stabilnu politiku, špekulacije o stalnim izmjenama vrlo su loše. Mjere se mogu malo prilagođavati, ali bez krutih izmjena, poručio je.

Što gospodarstvenici mogu očekivati u cjelini? Preko fondova i reformskih mjera snažno smo pokrenuli investicijski ciklus. Smanjenje parafiskalnih nameta, smanjenja administrativnog opterečenja, olakšanje zakonodavnih uvjeta poslovanja, olakšanje pokretanja poslovanja, promjena kurikuluma kako bi se prilagodili tržištu rada… To su ključne stvari koje očekuju poduzetnici i potpora tome vrlo je jednoznačna, smatra ministar.

Panenić je ocijenio da je medijska slika o tome kako Vlada funkcionira blago rečeno oprečna te smatra da Vlada radi učinkovito i savjesno.

Related Posts