Pandemija će ukinuti nešto više od 45 milijuna radnih mjesta u ovoj industriji?

Klix.ba
Kolaps u avioindustriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 milijuna radnih mjesta širom svijeta što predstavlja više od polovine ukupnih radnih mjesta u tom sektoru

Ovaj podatak je rezultat novog istraživanja o tome koliko dugotrajni pad avioputovanja i turizma štetno utiču na globalnu ekonomiju. Akciona grupa za zračni promet (ATAG) je u svom izvještaju koji je objavljen danas kazala da bi više od pola postojećih radnih mjesta u avijaciji i koji su povezani sa tim moglo biti izgubljeno kao rezultat pandemije. Mnogi iz avioindustrije ne očekuju da će se ova vrsta putovanja vratiti na staro do 2024. godine.

Gubici radnih mjesta samo u aviokompanijama, aerodromima i civilnim zrakoplovnim kompanijama bi do početka sljedeće godine mogli iznositi 4,8 milijuna što je smanjenje zaposlenosti za 43 posto u odnosu na razinu prije pandemije. Još 26 milijuna radnih mjesta bi moglo nestati u turizmu koji je povezan sa zračnim putovanjima kao i 15 miliona poslova u kompanijama koje nude robu i usluge iz ovog lanca zračnog transporta.

Navedeni brojevi znače da bi se zrakoplovna aktivnost mogla smanjiti za 52 posto što bi u konačnici dovelo do gubitka 1,8 bilijuna dolara u globalnom BDP-u, prenosi Klix.ba.

Smanjivanje radnih mjesta u glavnim aviokompanija i aerodromima je odavno počele, brojne kompanije poput Lufthanse, Ryanaira i drugih su primorani na rezanje troškova, ukidanje ruta, ali i otpuštanje radnika. U izvještaju, koji je baziran na analizi Oxford Economicsa se navodi da će pandemija imati “dalekosežne implikacije na industriju dugi niz godina”.

You may also like

0 comments