Pandemija bi mogla izazvati dugotrajnu depresiju

Analiza WEF
Menadžeri za upravljanje rizicima najviše strahuju da bi pandemija Covida 19 mogla izazvati dugotrajnu globalnu recesiju, pokazalo je u utorak izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Dvije trećine od ukupno 347 ispitanika u WEF-ovoj anketi, provedenoj povodom epidemije koronavirusa, među najvećim brigama ističe očekivani dugotrajni pad aktivnosti u globalnom gospodarstvu.

Polovina menadžera za upravljanje i kontrolu rizika očekuje stečajeve i konsolidaciju sektora, neuspjele pokušaje kompanija da se osove na noge i visoku razinu nezaposlenosti, ponajprije među mladima. “Kriza je razorno utjecala na živote ljudi i na njihova primanja. Izazvala je gospodarsku krizu s dalekosežnim posljedicama i razotkrila nedostatke iz prošlosti”, zaključila je Saadia Zahidi, izvršna direktorica WEF-a.

Prijeti opasnost da će se zbog pandemije odustati od ciljeva zaštite okoliša, no vlade bi trebale pokušati provesti „zeleni oporavak”, kaže se u izvješću. “Imamo jedinstvenu priliku da iskoristimo ovu krizu kako bismo stvari radili drugačije i ponovno izgradili bolja gospodarstva koja će biti održivija, otpornija i inkluzivnija”, poručila je Zahidi.

Izvješće su izradili Savjetodavni odbor za globalne rizike pri WEF-u i Marsh & McLennan Companies Inc i Zurich Insurance Group. Kineski laboratorij razvija lijek za koji vjeruje da može zaustaviti pandemiju koronavirusa i biti spreman za masovnu proizvodnju kasnije ove godine.

Austrija inzistira da se europska pomoć zemljama-članicama pogođenima pandemijom koronavirusa temelji na zajmovima a ne na bespovratnoj pomoći, piše u utorak bečki dnevnik Die Presse, pozivajući se vladu.

Europska komisija odgodila je za 27. svibnja predstavljanje prijedloga novog dugoročnog proračuna i fonda za oporavak, čiji je cilj potaknuti rast gospodarstva suočenog s najtežom krizom u europskoj povijesti.

Koplja se još lome oko pitanja treba li se novac iz fonda dodjeljivati u obliku zajmova ili bespovratne pomoći, ustvrdio je krajem prošlog tjedna neimenovani dužnosnik, pojašnjavajući da se pojedine sjeverne zemlje protive opciji bespovratne pomoći.

Neke sjeverne zemlje protive se isplati bespovratne pomoći, kazao je, a među njima je po današnjem izvješću Die Pressea i Austrija. Njemačka i Francuska predložile su jučer osnivanje 500 milijardi eura vrijednog fonda iz kojeg bi se isplaćivala bespovratna potpora zemljama i sektorima Europske unije najteže pogođenima pandemijom

Odluku o osnivanju europskog fonda za oporavak trebale bi prihvatiti sve članice EU-a i Europski parlament koji će teško biti impresioniran francusko-njemačkim prijedlogom budući da je za financiranje oporavka zatražio 2.000 milijardi eura.

You may also like

0 comments