Panasonic i Tesla udružuju snage u solarnoj energiji

Panasonic i američki proizvođač električnih vozila Tesla dogovorili su početak zajedničkog rada na proizvodima za solarnu energiju, izjavila je glasnogovornica japanske kompanije. Dvojac je već udružio snage u najvećoj svjetskoj tvornici litijum-jonskih baterija u Nevadi, ali je naveo da planira proširenje suradnje, javlja AFP.

“Dogovorili smo se da počnemo razgovore o povezivanju u proizvodnji solarnih baterija u tvornici u Buffalu, u državi New York, koju vodi podružnica Tesle”, rekla je glasnogovornica Panasonica.

Japanska kompanija će, kako je dodala, dostaviti tehnologiju koja se koristi za solarne ćelije i module za proizvode koje treba kreirati Tesla, piše Al Jazeera.

Ubrzana proizvodnja

Američka tvrtka je objavila je kako će ovo partnerstvo pomoći da se “ubrza proizvodnja visoko efikasnih, izuzetno pouzdanih solarnih ćelija i modula uz najniže troškove”.

Sporazum zahtijeva odobrenje dioničara za Teslinu planiranu akviziciju preduzeća za solarne panele SolarCity Corp sa sjedištem u San Mateu, u Californiji, navedeno je u priopćenju američke firme.

Panasonic i Tesla također surađuju na električnim vozilima, kao i na tvornici baterija u Nevadi, gdje američka tvrtka pokreće “gigatvornicu” od pet milijardi dolara, za koju će japanski partner napraviti baterijske ćelije namijenjene za rad pogona, a investira i u opremu i motore.

You may also like