Home Europska unija Pametno: Prijete nam sankcije EK zbog kašnjenja u implementaciji direktiva

Pametno: Prijete nam sankcije EK zbog kašnjenja u implementaciji direktiva

by Agencije

Udruga Pametno priopćila je u utorak da Hrvatska nije u propisanom roku, do 18. travnja 2016., u nacionalno zakonodavstvo implementirala europske direktive o javnoj nabavi i koncesijama, zbog čega joj prijete sankcije Europske komisije.

Radi se o Direktivi 2014/23/EU o dodjeli ugovora o koncesiji, Direktivi 2014/24/EU – o javnoj nabavi i Direktivi 2014/25/EU – o nabavi subjekata koji djeluju u sektoru vodnog gospodarstva, energetskom i prometnom sektoru te sektoru poštanskih usluga. “Te direktive objavljene su u službenom listu EU 28. ožujka 2014. te su države članice imale više od dvije godine za njihovu implementaciju u nacionalno zakonodavstvo. Stoga kašnjenje čudi tim više jer je promjena sustava javne nabave najavljena kao jedna od ključnih reformi aktualne Vlade iz čega se može zaključiti da Vlada nije u stanju pravovremeno izvršavati svoje obveze”, navode iz Udruge Pametno.

Kako dodaju, može se očekivati da će Europska komisija protiv Hrvatske pokrenuti postupak zbog povrede prava, a ukoliko slučaj završi na Sudu Europske unije i Hrvatska izgubi spor, suočit će se s financijskim sankcijama koje u sličnim slučajevima iznose i do 45.000 eura po danu zakašnjenja.

Navode i rezultate istraživanja ekonomista Vuka Vukovića o transparentnosti javnih nabava jedinica lokalne samouprave u razdoblju od četiri godine, na uzorku od 25 milijardi kuna, prema kojem je 12 milijardi ili 48 posto javnih nabava klasificirano kao sumnjivo po nekoliko kategorija. “Ti podaci govore da nam je izmjena sustava javne nabave pod hitno neophodna. Stoga pozivamo Vladu da se počne ponašati odgovorno i da počne raditi svoj posao jer nečinjenjem nanosi štetu hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini”, zaključuje se u priopćenju.

Related Posts