Home Hrvatska Pametno: Koalicija sa HDZ-om i Mostom ne dolazi u obzir

Pametno: Koalicija sa HDZ-om i Mostom ne dolazi u obzir

by Energypress.net

Stranka Pametno je na konferenciji za novinare predstavila zvoj izborni program.

“Hrvatska je krenula u smjeru potpuno suprotnim od razvijenih zemalja svijeta. Hrvatska je danas slobodna zemlja u kojoj sve stvari izgledaju naopako. Ono što mi želimo je to preokrenuti, zaista zaokrenuti Hrvatsku. Uvesti sve vrijednosti modernog, otvorenog, tolerantnog i građanskog društva na kojem počivaju sve razvijene zemlje svijeta. Te vrijednosti želimo promovirati – prava žena, Crkva odvojena od politike, sekularno društvo… “, rekla je predsjednica stranke Marijana Puljak te istaknula da su program koji su imali pred izbore u 2015. i koji je proglašen najboljim ikad pisanim u Hrvatskoj, sada još doradili i poboljšali, donosi N1.

Tajnik stranke, Ivica Puljak kazao je da su program podijelili u nekoliko poglavlja: obrazovanje i znanost, ekonomski dio i gospodarstvo, ravosuđe i demografija. Kao jedan od prioriteta naveo je reformu lokalne samouprave – podijeliti Hrvatsku u pet regija i drastično smanjiti broj gradova i općina, ali i karijernih političara za tri puta.

S financijske strane ponajprije traže fiskalnu odgovornost i smanjivanje proračunskih rashoda. “Porezni sustav se stalno mijenjao, a on mora biti stabilan. Planiramo smanjiti porez na dohodak, poduzetnici smanjiti porez na dobit s 20 na 15 posto. Smatramo i da porezna uprava, koja je dosad bila država u državi, mora postati prijateljski servis države”, rekla je potpredsjednica stranke Maja Vehovec.

Napomenula je i da je potrebno napraviti strateški plan za državne tvrtke i transparentno ga pokazati. Te tvrtke bi podijelili u tri skupine: one koje moraju ostati u stopostotnom državnom vlasništvu, one koje se trebaju djelomično privatizirati i one koje bez problema mogu izaći na tržište.

Stranka Pametno izaći će u svim izbornim jedinicama i nadaju se klubu zastupnika u Saboru. Za eventualno postizborno koaliranje rekli su da HDZ i Most ne dolaze za obzir, ali i da im ni Narodna koalicija baš “ne paše”. “Na temelju vrijednosti koje zastupamo mislimo da HDZ i Most ne dolaze u obzir jer su pokazali u posljednih šest mjeseci da njihova vizija nije moderna. Ova druga koalicija u posljednje vrijeme surađuje s opcijama koje isto postavljaju pitanja o temeljnim vrijednostima. Imali su slične modele, političke trgovine, sve ono protiv čega smo. Ako pokažu da imaju ljude koji su vjerodostojni, koji nisu u zadnjih 25 godina sudjelovali u političkim trgovinama i zalažu ze za iste vrijednosti, možda možemo razgovarati”, rekla je Puljak.

Related Posts