Paljenjem svijeća jučer započela Hanuka

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića paljenjem plamena na velikoj menori, osmokrakom svijećnjaku, židovska zajednica u Hrvatskoj počela je obilježavanje Hanuke – blagdana svjetlosti, a svijeće su zajednički upalili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rabin Pinhas Zaklos, predsjednik Židovske organizacije Menora.

Rabin Pinhas Zaklos vodio je i prigodni vjerski obred za Hanuku, židovski ‘blagdan svjetlosti’ pred okupljenim židovskim vjernicima, građanima Zagreba kao i brojnim turistima. Hanuka je jedan od najvećih židovskih blagdana, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca). Tim se praznikom spominje događaja iz 164. prije. Krista, kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpijskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Svetost proizlazi upravo iz duhovnog aspekta pobjede i čuda koje se dogodilo s jedinom netaknutom bočicom maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika. Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da bi Hram ponovo posveti.

Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake “hanukije” i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

You may also like