Paljenje bez ključa pod sudskim sporovima u SAD-u

Američki potrošači tužili su u srijedu deset najvećih svjetskih proizvođača automobila zbog rizika od trovanja ugljičnim monoksidom u više od 5 milijuna vozila koji imaju ugrađeno paljenje bez ključa, što je dovelo do 13 smrtnih slučajeva. Prema tužbi podnesenoj saveznom sudu u Los Angelesu, ugljični monoksid se emitira kada vozači ostave vozila upaljena nakon uzimanja elektroničkih privjesaka sa sobom, pogrešno vjerujući da će se motori isključiti.

Tužitelji, njih 28, tvrde da to može dovesti do ozljeda ili imati “smrtonosne” posljedice za ljude zbog udisanja plina koji nema boje ni mirisa. Također tvrde da kvar tog sustava smanjuje vrijednosti njihovih vozila pri prodaji. Paljenje bez ključa omogućuje vozaču da pokrene vozilo pritiskom na gumb za paljenje umjesto umetanjem ključa, nakon što vozilo detektira prisutnost elektroničkog privjeska u blizini.

Tužba obuhvaća proizvođače kao što su BMW, uključujući Mini, Mercedes Benz, Fiat Chrysler, Ford Motor, General Motors i Honda, uključujući Acura. Kao okrivljenici navode se također Hyundai, uključujući Kia, Nissan, uključujući Infiniti, Toyota, uključujući Lexus, te Volkswagen, uključujući Bentley. Ta tužba je najnoviji zahtjev za odgovornošću automobilske industrije za nedostatke koji bi mogli učiniti vožnju nesigurnom, kao što su, primjerice, ranije bili Takata zračni jastuci i prekidači za paljenje na GM vozilima. U tužbi se tvrdi da 10 proizvođača vozila odavno zna za rizike sustava paljenja bez ključa, koji su dostupni u SAD-u od 2003. godine.

You may also like

0 comments