Home Hrvatska Palić: Ako se ne kompletira Ustavni sud, bit ćemo u problemu

Palić: Ako se ne kompletira Ustavni sud, bit ćemo u problemu

by Energypress.net

Odgodom sjednice saborskog Odbora za Ustav mnogi se pitaju prijeti li Hrvatskoj ustavna kriza? Ako i bude izbora, nužno je da imamo Ustavni sud koji nadgleda izborni proces i proglašava rezultate. Ali od 7. lipnja Ustavni sud imati samo šest od ukupno 13 sudaca – nedovoljno za donošnje odluka. Sjednica je odgođena za sutra jer su neki zastupnički klubovi tražili dodatno vrijeme za konzultacije.

U emisiji Hrvatska uživo gostovao je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku Mato Palić. Rekao je da mu se čini da se bližimo kraju tog procesa. Ova odgoda koja se dogodila je objašnjena od strane prof. Podolnjaka koji je rekao da nema 10 kandidata za koje postoji sigurnost da mogu dobiti dvotrećinsku većinu glasova svih zastupnika u Saboru. Hoće li biti ubrzo – pokazat će vrijeme, piše HRT.hr.

Bilo bi dobro da ih bude 10 kako bi stabilizirali situaciju za narednih 8 godina. Da bi Ustavni sud mogao donositi odluke, minimalni broj sudaca je sedam – što je nadpolovična većina. Mi bismo u takvo situaciji bili jedina država članica EU-a koja ima nefunkcionalan Ustavni sud i bitno je naglasiti da bi manji broj sudaca usporio rad Ustavnog suda jer će doći do poremećaja u Vijećima koje donose odluke na Ustavnom sudu, rekao je.

Ako se ne kompletira Ustavni sud jako je veliko pitanje može li se uopće nakon izbora koje će operativno i organizacijski provesti DIP konstituirati Hrvatski Sabor, naglasio je prof. Palić.

Related Posts