Home Geopolitika Palestinci protiv preseljenja ameičkog veleposlanstva u Jeruzalem

Palestinci protiv preseljenja ameičkog veleposlanstva u Jeruzalem

by Agencije

Islamistički pokret Hamas upozorio je ponedjeljak američkog predsjednika Donalda Trumpa na prijetnje koje će izazvati moguće preseljenje veleposlanstva Sjedinjenih Država iz Tel Aviva u “okupirani” Jeruzalem.

“Američka administracija prekoračuje crvenu liniju odlukom o preseljenju svog veleposlanstva”, priopćio je Hamas koji od 2007. vlada u Gazi. Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je u više navrata upozoravao Trumpa da bi takva odluka bila shvaćena kao “agresija”, obratio se za pomoć Jordanu kako bi se otvorila izravna linija komunikacije s novom američkom administracijom, izvijestio je u ponedjeljak Izraelski radio.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je u nedjelju da je administracija novog predsjednika počela razgovarati o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem. Taj bi čin mogao izazvati bijes arapskog svijeta.

Sadašnje američko veleposlanstvo je u Tel Avivu kao i većina diplomatskih predstavništava drugih zemalja. Izrael naziva Jeruzalem svojom vječnom prijestolnicom,no Palestinci također polažu pravo na taj grad kao dio buduće palestinske države. Obje se strane u tome pozivaju na biblijska, povijesna i politička prava. Odabir Jeruzalema za sjedište bio bi shvaćeno kao američko svrstavanje na izraelsku stranu.

U nedjelju je Trump razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i pozvao ga da u veljači posjeti SAD, a uoči tog telefonskog razgovora izraelska gradska uprava Jeruzalema dala je konačno zeleno svjetlo izgradnji 566 stanova u tri četvrti istočnog Jeruzalema. Međunarodna zajednica smatra ilegalnima sve izraelske kolonije na okupiranim palestinskim područjima.

Također, tvrda desnica unutar vlade pritišće Netanyahua da pripoji naselje Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali koja bi se time prepolovila na dva dijela i praktički bi se onemogućilo osnivanje vjerodostojne palestinske države koja bi imala zemljopisni kontinuitet.

Related Posts