Palestina se obratila sudu, Izrael odbacio optužbe

 Palestinci su u utorak pozvali Međunarodni kazneni sud (ICC) da istraži navodne zločine Izraela od širenja naselja na Zapadnoj obali do ubijanja palestinskih prosvjednika, no Izrael je zahtjev nazvao “pravno nevažećim”.
Palestinci su u više navrata pozivali ICC da pokrene sudski proces protiv Izraela, a u utorak je prvi službeni korak u tom smjeru učinio ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki, piše agencija dpa.

Podsjeća da glavna tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda već vodi predistragu o navodnim izraelskim zločinima tijekom rata u Gazi 2014.

Al-Maliki će pozvati ICC “da ubrza otvaranje istrage o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je počinio Izrael”, navodi Wafa, službena agencija Palestinske vlasti.

Međutim, Izrael nije ratificirao sporazum iz 1998. i time nije pristupio ICC-u.

Kako je prenijela agencija Reuters Izrael je utorak palestinsku prijavu nazvao pravnom nevažećom.

“Palestinska prijava pravno je nevažeća jer ICC nije nadležan za izraelsko-palestinska pitanja s obzirom na toda Izrael nije član ICC-a da Palestinska vlast nije država”, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Palestinsku prijavu nazvalo je “ciničnim potezom”. Palestinci su priopćili “da više nisu obvezni” poštivati sporazum sklopljen s prethodnom američkom administracijom kojim se obvezuju da neće Izrael prijavljivati ICC-u.

Al-Maliki je prijavu podnio nakon prosvjeda u Gazi duž granice s Izraelom u kojem su prošli tjedan izraelski vojnici ubili 60 Palestinaca. Izraelski ministar pravosuđa Ayelet Shaked rekao je još prošli tjedan da se potencijalna istraga ne odnosi na njegovu zemlju jer su izraelski vojnici postupali “prema međunarodnom pravu”.

You may also like

0 comments