Pale svjetske burze zbog anemičnih poslovnih rezultata kompanija

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je ponajviše posljedica anemičnih poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,3 posto, na 17.773 boda, a toliko je izgubio i S&P 500, skliznuvši na 2.065 bodova. Nasdaq indeks potonuo je, pak, 2,7 posto, na 4.775 bodova. Najveći tjedni pad tih indeksa u više od dva mjeseca ponajviše je posljedica slabih poslovnih rezultata kompanija u prvom tromjesečju.

Među najvećim gubitnicama našla se dionica Applea, s padom cijene za više od 11 posto, jer je taj tehnološki div u proteklom tromjesečju zabilježio prvi pad prihoda u posljednjih 13 godina, pri čemu je prodaja iPhonea pala po prvi puta od 2007. kada je taj pametni telefon lansiran na tržište.

Cijene dionica Goodyeara, Xeroxa i Corninga također su prošloga tjedna pale po dvoznamenkastim stopama, nakon što su te kompanije objavile poslovne rezultate.

No, bilo je i iznimaka, pa su, primjerice, cijene Facebooka i Amazona snažno porasle, nakon što su te tehnološke tvrtke izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima. “Slabe zarade postaju problem. Kompanije koje razočaraju bivaju oštro kažnjene, dok onima koje pozitivno iznenade cijene dionica snažno porastu. To pokazuje da su ulagači nervozni i nemaju strpljenja za podbačaje”, kaže Philippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis.

Sudeći po dosad objavljenim poslovnim izvješćima, i u proteklom su kvartalu američke kompanije zabilježila pad zarada na godišnjoj razini, već četvrti zaredom.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale 5,7 posto, nešto manje nego što se očekivalo na početku sezone objava poslovnih izvješća.

Pritom je od 311 kompanija koje su dosad objavile izvješća, njih 57 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju prihoda, što je manje od dugoročnog prosjeka prebačaja od 60 posto.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je i zabrinutosti zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva. U prvom je tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao samo 0,5 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 0,7 posto i znatno sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je BDP porastao 1,4 posto.

Ulagače je prošloga tjedna razočarala i japanska središnja banka (BOJ), koja nije dodatno olabavila monetarnu politiku, čemu su se mnogi nadali. “To doista pokazuje koliko su politike središnjih banaka važne za tržište”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

I na europskim burzama cijene dionica prošloga su tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,1 posto, na 6.241 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 10.038 bodova, a pariški CAC 3,1 posto, na 4.428 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 5,1 posto, na 16.666 bodova, što je posljedica jačanja jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika na inozemnim tržištima postaju manje cjenovno konkurentni.

You may also like

0 comments