Pale narudžbe u njemačkoj industriji

Njemačke industrijske narudžbe pale su u prosincu, pokazali su u srijedu objavljeni službeni podaci, signalizirajući posustajanje potražnje za proizvodima najvećeg europskog gospodarstva.
Narudžbe su se na mjesečnoj razini smanjile za 1,6 posto, objavio je savezni ured za statistiku Destatis na temelju sezonski i kalendarski prilagođenih podataka. Najviše su smanjene narudžbe kapitalnih dobara, za 2,5 posto. Slijedi sektor intermedijarnih proizvoda s padom potražnje za 1,2 posto. Iznimka su proizvodi za široku potrošnju sa skokom potražnje za 4,2 posto. Inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima pala je u prosincu 2,3 posto, pri čemu je pad potražnje iz trećih zemalja zasjenio oporavak u eurozoni.

Domaće narudžbe smanjene su blagih 0,6 posto. “Pad narudžbi u prosincu upućuje na zaključak da se – kako stvari sada stoje – razdoblje suše u industriji nastavlja”, konstatiraju u ministarstvu gospodarstva i energetike. “I najnoviji pokazatelji raspoloženja signaliziraju prigušene aktivnosti u industriji na početku godine”, dodaju. U cijelom četvrtom tromjesečju 2018. industrijske su narudžbe gotovo stagnirale.

Promet u maloprodaji na razini Europske unije i eurozone osjetno se smanjio u prosincu na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini njegov pad blago usporio, pokazuju procjene europskog ureda za statistiku.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije smanjio se u prosincu za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima Eurostata porastao jedan posto.

Najviše je pao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 2,6 posto, a pad je zabilježen i u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto. Porastao je samo promet na benzinskim postajama, za 0,7 posto.ž U eurozoni se obujam prometa u maloprodaji u prosincu smanjio za 1,6 posto u odnosu na studeni, kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećan 0,8 posto.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad obujma prometa u maloprodaji u prosincu je na mjesečnoj razini zabilježen u Njemačkoj, za 4,3 posto, u Švedskoj, za 2,5 posto, te u Estoniji, za dva posto.

Rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini bilježile su samo Austrija, za 0,7 posto, Portugal, za 0,6 posto, te Irska, za 0,5 posto.

Slabiji rast prometa na godišnjoj razini u EU

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođen obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao u prosincu za 1,2 posto, nakon revidiranog 2,5-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazuju izračuni europskog statističkog ureda. Najviše je porastao promet u kategoriji motornih goriva, za 3,3 posto, potom u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,2 posto. U eurozoni je u prosincu na godišnjoj razini zabilježen rast prometa u maloprodaji za 0,8 posto, nakon revidiranog 1,8-postotnog povećanja tijekom studenog.

Najviše je porastao promet u maloprodaji motornih goriva, za 2,5 posto. Najmanji rast zabilježen je u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,5 posto. Među zemljama članicama EU-a, najveći rast obujma prometa u maloprodaji u prosincu na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 11,2 posto, Irskoj, za 7,5 posto, te u Poljskoj, za 4,9 posto. Najveći pad zabilježen je pak u Njemačkoj, za 2,2 posto, na Malti, za 1,9 posto, te u Švedskoj, za 1,6 posto.

You may also like

0 comments