Pale cijene industrijskih proizvoda

Analiza DZS
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu su bile za 4,1 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, te 0,5 posto niže nego u srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, kolovoške proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj su i na godišnjoj razini niže za 0,3 posto. U kolovozu su, u odnosu na srpanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno niže za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 2,7 posto.

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini niže za 0,7 posto, a na godišnjoj niže za 5,7 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,1 posto, a pale su cijene energije, za 1,3 posto, netrajnih proizvodima za široku potrošnju za 0,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto te kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, a pale su cijene energije za 16,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto, te kapitalnih proizvoda za 0,2 posto.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 3,3 posto, a pale su u prerađivačkoj industriji 0,6 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,5 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Na godišnjoj su razini za 0,6 posto porasle proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,4. Pale su u rudarstvu i vađenju za 7,2 posto te u prerađivačkoj industriji za 4,5 posto.

Ministri financija eurozone obećali su u petak da će nastaviti podupirati gospodarstvo fiskalnim mjerama a povjerenik za gospodarstvo naglasio je da bi prerano povlačenje potpora u 2021. moglo ugroziti oporavak od koronakrize.

You may also like

0 comments