Pale cijene dionica u energetskom sektoru, burze skliznule s rekorda

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su se pod pritiskom našle dionice tehnološkog, energetskog i industrijskog sektora.
Dow Jones oslabio je 0,23 posto, na 23.274 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 2.565 bodova, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 6.586 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna gotovo svakog dana ti indeksi dosezali nove najviše razine u povijesti, na početku ovoga tjedna blago su pali.

Najviše su jučer, u prosjeku 0,8 posto, pale cijene dionica u industrijskom sektoru. Posljedica je to, među ostalim, pada cijene General Electrica za više od 6 posto, nakon što je nekoliko analitičara smanjilo ciljanu cijenu dionice tog konglomerata jer očekuju da će smanjiti iznos dividende.

Osjetno je, 0,4 posto, oslabio i tehnološki sektor, dok su cijene dionica u energetskom pale za 0,6 posto, nakon što su kompanije Schlumberger, Baker Hughes i Hulliburton objavile poslovna izvješća.

Dosad je 97 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je 73 posto nadmašilo očekivanja analitičara, što je u skladu s prebačajima u posljednja četiri kvartala.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla nešto više od 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama. No, analitičari obično postavljaju procjene nisko kako bi kompanijama bilo lakše prebaciti ih, što otvara prostor za rast cijena dionica.

“S jedne strane, tržište je malo napregnuto, s obzirom na visoke razine cijena dionica. S druge strane, poslovni su rezultati dosad solidni. Pitanje je, međutim, kako će reagirati tržište ako do kraja godine ne bude provedena porezna reforma”, kaže Andrew Slimmon, portfelj menadžer u fondu Morgan Stanley Investment Management.

Uspon indeksa na Wall Streetu posljednjih se dana najviše temeljio na nadi ulagača da će američki Kongres prihvatiti prijedlog porezne reforme predsjednika Donalda Trumpa, kojom bi se smanjili porezi kompanijama i većini Amerikanaca, što bi trebalo potaknuti potrošnju i ubrzati rast gospodarstva.

No, tom bi se reformom znatno povećao proračunski deficit, pa je pitanje hoće li Kongres prihvatiti Trumpov prijedlog. A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 posto, na 7.524 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,09 posto, na 13.003 boda, a pariški CAC 0,27 posto, na 5.386 bodova.

You may also like

0 comments