Pala ruska istraživanja nafte što izaziva probleme

Teško povrative rezerve

Gotovo sva ruska proizvodnja nafte sastojat će se od takozvanih teško povrativih rezervi sirove nafte, osim ako zemlja ne ubrza i ne potakne nova istraživanja, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin.

“Gotovo 100% naše proizvodnje teško će biti održivo u sadašnjim uvjetima”, rekao je Sorokin, a prenosi RT. Zalihe koje je teško nadoknaditi imat će puno veće troškove izvlačenja od konvencionalnih rezervi, rekao je zamjenik ministra energetike. To je problem za Rusiju, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte, jer bi doživjela pad kvalitete svojih rezervi i to bi vađenje nafte učinilo mnogo skupljim nego što je sada.

Rusija treba potaknuti istraživanja kako bi se teško povrative rezerve zamijenile novim, potencijalno jeftinijim otkrićima. U svibnju ove godine ruski ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov rekao je da će zalihe nafte potrajati do 2080. prema sadašnjem tempu godišnje proizvodnje. Stvarne ruske rezerve nafte i plina mogle bi se čak i povećati ako se pojačaju istraživanja u područjima do kojih je teže doći ili teže bušiti, dodao je ministar, napominjući da Rusija treba razvijati istraživanja, uključujući i na teško dostupnim područjima.

Ruska nova otkrića nafte i plina pala su na najnižu razinu u posljednjih pet godina, nakon što je prošlogodišnja kriza rezultirala strmim rezovima kapitalnih izdataka za istraživanje, objavila je ranije ovog mjeseca tvrtka GlobalData za podatke i analizu. U prvoj polovici ove godine ruske tvrtke pronašle su naftu i plin na šest vrlo malih polja, dodajući samo 36 milijuna barela rezervama, što je ekvivalentno četiri dana ruske dnevne proizvodnje nafte. Dok su ruska proizvodnja i prihodi ove godine imali koristi od mnogo viših cijena nafte i ponovnog rasta globalne potražnje, otkrića novih polja nisu zadovoljavajuća, što je prisililo tvrtke da smanje kapitalna ulaganja za istražna bušenja, rekla je Anna Belova, analitičarka za naftu i plin u GlobalData. “Kako bi zadržala svoje mjesto jedne od najvećih zemalja u proizvodnji nafte i plina, Rusija mora osigurati stalan tempo otkrića kako bi zamijenila proizvedene rezerve”, prenosi Geopolitika.News

You may also like