Pala prva točka plana Pet plus ili je toliko loše stanje ostavila prošla administracija

Smanjit ćemo PDV na 23 posto u prve dvije godine, a do kraja mandata na 20 posto! Prva je to točka u gospodarskom programu Domoljubne koalicije “Pet plus” s kojim su išli na izbore.

Međutim, u smjernicama koje su predstavljene u srijedu Vlada navodi potpuno drugačije. I ove godine, ali i sljedeće dvije, stalno planiraju porast prihoda od PDV-a. S obzirom na to da bi smanjenje na 23 posto trebalo donijeti manjak od oko tri milijarde kuna, čini se nevjerojatan plan rasta prihoda od tog poreza koji platimo čim nešto kupimo. Posljedično, ništa neće ni moći pojeftiniti zbog nižeg poreza. Ove godine od PDV-a Vlada predvođena Tihomirom Oreškovićem planira prikupiti 44,4 milijarde kuna. Već sljedeće godine taj iznos raste na 45,8 milijardi, a u 2018. godini na čak 47,4 milijardi kuna. Iako gospodarski rast koji je planiran svih tih godina iznad dva posto puni proračun PDV-om, u Ministarstvu financija su nam potvrdili kako neće biti ništa od snižavanja ni jedne stope PDV-a ove i sljedeće dvije godine.

– Prihodi od poreza na dodanu vrijednost projicirani su na temelju očekivanih makroekonomskih kretanja u razdoblju od 2016. do 2018. U projekcijama nisu predviđene zakonodavne izmjene u sustavu poreza na dodanu vrijednost – odgovorili su nam nedvosmisleno iz Ministarstva financija kojem je na čelu Zdravko Marić.

Osim snižavanja opće stope PDV-a, koja iznosi 25 posto i jedna je od najviših u Europi, taj odgovor sa sobom povlači pad i drugih obećanja Domoljubne koalicije vezan uz snižavanje tog poreza.
Ništa i od snižavanja PDV-a na dječju hranu i potrepštine za koje su iz Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om-om rekli da će iznositi pet posto. Ostaje 13 posto. Iako je Vlada na čelu s Tihomirom Oreškovićem, Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom u programu svojega rada u siječnju obećala i smanjenje poreza ugostiteljima i za turizam na 5,5 posto, i to obećanje od prije mjesec dana “pada u vodu”.

Hrvatska je također jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji koja plaća najvišu stopu PDV-a na hranu. Većina zemalja ima niži PDV za namirnice. Branko Hrg (HSS) obećavao je da ćemo na hranu plaćati PDV od deset posto ako pobijede. Isto je govorila i Ivana Maletić (HDZ).

– Nama je definitivno cilj smanjenje PDV-a, i to kad budemo išli u smanjenja, a radimo procjene i ocjene koji će to trenutak biti. Onda ono što sigurno smanjujemo su dječje potrepštine, uz hranu, turističke i ugostiteljske usluge, broj jedan za najnižu stopu PDV-a. Definitivno idemo na smanjenje PDV-a na deset posto za hranu – rekla je Maletić ljetos.

Tomislav Ćorić, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije, stalno je isticao da će smanjiti PDV, a da će tri milijarde kuna nadoknaditi kroz rast gospodarstva.

– Nismo obmanuli javnost. Naša ideja je da se s rastom gospodarstva smanji stopa PDV-a. I dalje smatram da je visoki PDV ključni generator sive ekonomije i nekonkurentnosti. Vlada je išla konzervativno i nije predvidjela smanjenje, ali vjerujem da su iznenađenja moguća već na kraju godine jer vjerujem da ćemo imati jači rast od predviđenih dva posto – rekao nam je jučer Ćorić.

Ekonomistica Vedrana Pribičević sa ZŠEM-a kaže da s obećanjima o snižavanju PDV-a i odustajanjem Vlada gubi kredibilitet. Uz mršavi rast od 1,6 posto prošle godine, to nije bilo ni moguće jer bi nastala rupa u proračunu. PDV se smanjuje u dobra vremena, kaže Vedrana Pribičević, a prenosi 24sata.

– A ako nisu u stanju održati obećanje o smanjenju PDV-a, kako će onda biti u stanju održati obećanje o rezovima? Zabrinjava to što rashodi u proračunu kontinuirano rastu – zaključuje Pribičević o prvom velikom prekršenom obećanju Vlade.

You may also like

0 comments