Pala potrošnja električne energije, ponajviše u Hrvatskoj

AEurostat
Zatvaranje tvornica, škola, restorana, barova i hotela, smanjenje razine proizvodnje te ostanak ljudi kod kuće zbog restriktivnih mjera kojima je cilj bio usporavanje širenja koronavirusa, rezultiralo je manjom potrošnjom električne energije u Europskoj uniji.

Mjere su na snazi bile cijeli travanj i dio svibnja. Stoga, objavio je statistički ured Europske unije Eurostat, i svibanjski podaci pokazuju manju potrošnju električne energije u većini članica EU-a.

Tako je ukupna potrošnja električne energije u EU-u svibnju bila 10,5 posto niža od najniže vrijednosti koja je u istome mjesecu zabilježena između 2016. i 2019. godine. Valja istaknuti kako je potrošnja električne energije u svibnju bila vrlo niska u nekoliko zemalja, a posebice u Španjolskoj i Poljskoj (smanjenje u obje zemlje iznosi 13,7 posto u odnosu na svibanj 2019.), Sloveniji (-13,4 posto), Hrvatskoj (-11,9 posto), Rumunjskoj (-11,8 posto) i Portugalu (-11,6 posto).

U dvije članice – Bugarskoj i Latviji, potrošnja je bila stabilna (+/- jedan posto), dok je u četiri države potrošnja električne energije rasla, stoji u analizi Eurostata.

You may also like

0 comments