Pal Lekaj uhićen zbog bacanja suzavca u kosovskom parlamentu

Parlamentarni poslanik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Pal Lekaj uhapšen je zbog aktiviranja suzavca u skupštinskoj sali uoči održavanja sjednice Skupštine Kosova. AAK je osudio hapšenje i saopštio da se radi o pokušaju vršenja političkog pritiska, prenose prištinski mediji. Sjednica Skupštine Kosova održava se u alternativnoj sali nakon što je poslanik opozicije Pal Lekaj aktivirao suzavac, a predsjednik Parlamenta Kadri Veseli prekinuo sjednicu i odredio pauzu.

Nakon što je jutros ponovo bačen suzavac u sali Skupštine Kosova premijer Isa Mustafa i njegov zamjenik Hashim Thaci održali su sastanak s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga, prenose kosovski mediji. Sastanak je završen bez izjava za javnost. U međuvremenu, Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da zabrani pristup sjednici parlamenta 21 opozicionom poslaniku, dok će šestorica poslanika opozicije moći pratiti sjednicu.

Nakon toga poslanici opozicije su aktivirali suzavac i na sjednici Predsjedništva.  nSuzavac je bačen uprkos pojačanoj sigurnosnoj provjeri ispred zgrade Skupštine. tri opozicione partije skoro četiri mjeseca drže u blokadi rad Skupštine, protiveći se formiranju Zajednice srpskih opština. Samoopredjeljenje je ranije najavilo da će ometati održavanje zasjedanja. Među poslanicima te stranke u Skupštini su viđeni i Faton Topalli i Fisnik Ismaili, koji su, inače, u kućnom pritvoru.

Proteklih mjeseci opozicione partije Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo remete rad parlamenta aktiviranjem suzavca, a nekoliko njihovih poslanika je u pritvoru, među kojima i osnivač Samoopredjeljenja Albin Kurti. Ranije jutros ta opoziciona stranka saopćila je da je njihov poslanik Ismail Kurteshi uhapšen u svojoj kući i prebačen u sud, javlja Anadolija. Iako je u kućnom pritvoru zbog bacanja suzavca u skupštinskoj sali, Kurteshi se u subotu pojavio na protestu ujedinjene kosovske opozicije u Gnjilanu, na kome je održao i govor.

You may also like