Pakt za spas eurozone

Njemačko-francuski pakt za jaču integraciju eurozone bez otvaranje rasprave o promjenama Lisabonskog ugovora, temeljnog dokumenta Europske unije, zadat će snažan udarac referendumskoj kampanji britanskog premijere Davida Camerona, piše londonski list Guardian. Na britanske zahtjeve da se ponovo raspravlja o Lisabonskom ugovoru i poziciji Velike Britanije unutar Unije, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande odgovorili su potpisivanjem sporazuma čiji je cilj stvoriti čvršću političku uniju između zemalja monetarne unije u okviru granica postojećeg ugovora.

O francusko-njemačkom prijedlogu raspravljat će se na summitu Europske unije u Bruxellesu idućeg mjeseca. Istom prilikom bi britanski premijer trebao predstaviti listu promjena koje bi trebalo provesti kako bi Britanija ostala u Uniji. Francuski Le Monde navodi kako francusko-njemački sporazum poziva na reforme u četiri područja “u okviru sadašnjeg ugovora u nadolazećim godinama”. Cameron pak uporno traži da se ponovo otvori rasprava o temeljnom ugovoru kako bi spriječio daljnju integraciju eurozone te promijenio odnos Velike Britanije i Unije, odnosno umanjio ovlasti Bruxellesa. Članice Unije i visoki dužnosnici u Bruxellesu više puta su izrazili spremnost da se raspravlja o Lisabonskom ugovoru. No, francusko-njemačka inicijativa, koja će vjerojatno biti prihvaćena na sastanku 25. Lipnja, definitivno bi zatvorila vrata novim pregovorima o temeljnom dokumentu Unije.

Berlin i Pariz povukli su potez u trenutku kada se britanski premijer pripremio da u četvrtak i petak otvori pregovore o tom pitanju. Za Camerona je ovo buran tjedan koji je počeo u ponedjeljak susretom s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. “Premijer je istaknuo da Britanci nisu zadovoljni sadašnjim stanjem te vjeruju da su Uniji potrebne promjene”, rekao je Cameronov glasnogovornik. „Gospodin Juncker ponovio je da želi pravedan dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom te da će pomoći da do takvog dogovora dođe. Razgovaralo se i o vremenu potrebnom da se sporazum postigne. Složili su se da je potrebno razgovarati, a u razgovore treba uključiti i druge čelnike kako bi se ostvario napredak.”

Juncker će imati posrednu, ali utjecajnu ulogu u pregovorima o čijem će ishodu na kraju odlučivati lideri zemalja članica. U četvrtak, nakon zasjedanja britanskog parlamenta, Cameron kreće na putovanje po Europi na kojem bi trebao razgovarati s danskom premijerkom Helleom Thorning-Schmidt u Kopenhagenu, s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Haagu i s francuskim predsjednikom Hollandeom u Parizu. Sljedećeg dana sastat će se s poljskom premijerkom Ewom Kopacz u Varšavi, a zatim putuje u Berlin k Angeli Merkel. Cameron želi razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica prije lipanjskog summita.

You may also like