Pakistanski talibani odbili al Baghdadija za kalifa

Pakistanski talibani su odbili zahtjev vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija da bude vođa svih muslimana u svijetu, poručio je taj pokret u priopćenju u koji je Reuters dobio uvid u subotu.

Priopćenje pakistanskih talibana dolazi nakon slične odluke afganistanskih talibana pošto su niži časnici tih dvaju islamističkih pokreta prisegnuli na odanost takozvanoj Islamskoj državi (IS) sa sjedištem na Bliskom istoku. Lani je IS, koji je nastao iz al Kaide, proglasio svog vođu kalifom, to jest državnim poglavarom. Al Bagdadi želi uspostaviti svjetski kalifat kojemu će on biti na čelu.

Najnovije priopćenje pakistanskih talibana dolazi dok se javljaju nagađanja da je vodstvo pokreta, koji želi srušiti vladu premijera Navaza Šarifa i uspostaviti šerijatsku državu, zapravo nepovjerljivo prema IS-u koji pokreću različite ambicije što nemaju puno veze s južnom Azijom. “Bagdadi nije kalif jer u islamu kalif ima vlast nad čitavim muslimanskim svijetom, a Bagdadi nema takvu vlast, on ima vlast nad određenim ljudima i teritorijem”, rekli su talibani u priopćenju.

“Bagdadi nije islamski kalif jer njegov izbor ne odgovara islamskim propisima”, ističe se u tekstu, u kojemu se dodaje da vođa IS-a ima slabu kontrolu u muslimanskim zemljama poput Egipta, Libije, Jemena i Afganistana.

Krajem prošle godine manji broj odmetnutih skupina pakistanskih talibana prisegnuo na odanost IS-u i naredio borcima u tom području da se priključe njegovoj borbi za uspostavu svjetskog kalifata. Pakistanski talibani su u najnovijem priopćenju osudili “barbarsku” vlast IS-a, kao što su učinili i afganistanski talibani. “Bagdadijev kalifat nije islamski jer pravi kalifat provodi istinsku pravdu, a Bagdadijevi ljudi ubijaju brojne nedužne mudžahedine (borce) drugih skupina”, piše u priopćenju.

You may also like