Pahorov kandidat na čelu slovenske narodne banke

Slovenski parlament odbio je u utorak za novog guvernera središnje banke imenovati sadašnjeg viceguvernera Primoža Dolenca kojega je predložio predsjednik države Borut Pahor.
Za imenovanje je bilo potrebno najmanje 46 glasova, a Dolenc je na tajnom glasanju dobio 30 glasova. Tom prilikom se je pokazalo i nejedinstvo nove lijeve koalicije premijera Marjana Šarca. Zastupnici njegove stranke glasali su protiv, a isto su unaprijed najavili i zastupnici Ljevice (L) koja manjinsku vladu podržava iz opozicije, dok su imenovanje Dolenca podržavali zastupnici triju stranaka iz ranije vlade Mire Cerara.

Protivnici Dolenčeva imenovanja u raspravi su navodili da je on član vodstva koje je pod prijašnjim guvernerom Boštjanom Jazbecom, koji je proljetos dao ostavku, zagovaralo dokapitalizaciju slovenskih banaka u vrijeme dužničke krize koja se po njihovu mišljenju pokazala pretjeranom i protivio se reviziji poslovanja središnje banke iz tog vremena koju je zahtijevala vlada.

Do imenovanja novog guvernera svoje središnje banke Slovenija neće moći glasovati na sjednicama vijeća Europske centralne banke u kojemu su guverneri svih nacionalnih centralnih banaka eurozone, a predsjednik Pahor, kako se očekuje, morat će objaviti novi javni poziv za prijavu kandidata za to mjesto.

You may also like

0 comments