Pahor: Dobri odnosi sa susjediima temelj su svake vanjske politike

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u utorak da je suradnja sa susjednim državama polazna osnova svake vanjske politike i jedan od njegovih predsjedničkih prioriteta uz nastojanje da Slovenija ostane u “najčvršćem jezgru” integracija u Europskoj uniji i kredibilna članica NATO-a.

Ocijenio je da je njegova dobra suradnja s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i njihova inicijativa za regionalni summit o sigurnosti kojemu su prisustvovali američki potpredsjednik Joe Biden i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk smirila zaoštrene odnose s Hrvatskom zbog arbitražnog skandala i postavljanja žice na međusobnoj granici kako bi se Slovenija zaštitila od migrantskog vala.

Naglasio je da se zauzima za dijalog i rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom i suradnju sa susjednom zemljom iako je to teže sada kad Hrvatska još nema novu vladu. O odluci Hrvatske da izađe iz arbitražnog sporazuma, Pahor je rekao da je Sloveniji važno da arbitražni sud i dalje radi te vjeruje da će svoj rad završiti tek kad donese presudu o graničnom sporu između dviju država. “To bi bilo dobro za hrvatsko-slovenske odnose, za regiju, ali i za cijelu Europsku uniju”, rekao je slovenski predsjednik.
Samo suradnjom mogu se rješavati pitanja, a nesuradnja izaziva probleme i napetosti, rekao je Pahor.  Osobno je bio razočaran izlaskom Hrvatske iz arbitražnog procesa na kojemu je njegova vlada, dok je bio premijer, radila skoro dvije godine.  To me razočaralo i kao državnika koji se trudi za dobre međususjedske odnose, rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju.

You may also like

0 comments