Padaju dividende, nema oporavka do 2022. godine

Analiza Poslovnog dnevnika
Nakon što gospodarstvo odskoči, isplatama dividendi trebat će duže vrijeme za oporavak nego prihodima kompanija.

Džepovi dioničara svjetskih kompanija ove bi godine mogli ostati prazniji za približno 500 milijardi dolara, za koliko bi se mogle sniziti ovogodišnje isplate dividendi. Međutim, analitičari smatraju da bi se trend “mršavijih” dividendi mogao nastaviti dobrano nakon završetka pandemije koronavirusa s obzirom da se kompanije širom svijeta suočavaju s padom prihoda kakav nije zabilježen u modernoj povijesti.

Kako piše CNN, prošle godine isplaćen je rekordni iznos dividendi od 1,43 bilijuna dolara. No, izvješće tvrtke za upravljanje imovinom Janus Henderson objavljeno početkom ovog tjedna predviđa da bi ove godine dividende mogle potonuti za 35 posto, odnosno 497 milijardi dolara.

Ako se ove prognoze obistine, ova će godine u tom pogledu nadmašiti pad od 30 posto zabilježen tijekom financijske krize 2008. godine, ističe investicijska direktorica za globalni dionički prinos Jane Shoemake. Ako ukupni iznos dividendi bude smanjen samo za isplate dobiti onih kompanija koje su već najavile obustavu, ili je vrlo vjerojatno da će to učiniti, pad za 2020. iznosit će 15 posto.

Iskazano u apsolutnom iznosu, dividende će se ove godine spustiti na 1,2 bilijuna dolara. “Suspenzije dividendi su neizbježne zbog iznenadnog i nezabilježenog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti u mnogim državama”, smatra u bilješci klijentima Ben Lofthouse, menadžer u Janus Hendersonu. “Dio tog utjecaja produžit će se i na 2021. godinu u kojoj ćemo vjerojatno vidjeti niže isplate od onih koje smo mogli očekivati prije pandemije”, dodao je Lofthouse.

Janus Hendeson procjenjuje da je više od četvrtine kompanija od njih 1200 koliko je uključeno u Globalni dividendni indeks te tvrtke srezalo barem jednu isplatu dividende tijekom ove godine. Primjerice, naftna kompanija Royal Dutch Shell – isplatitelj najvećih dividendi u svijetu u posljednje četiri godine – prošloga je mjeseca srezala isplatu dioničarima za dvije trećine nakon što su prihodi doživjeli veliki udar nedavnim nezabilježenim padom cijena nafte. Inače, to je prvo smanjivanje Shellove dividende od završetka 2. svjetskog rata.

Osim toga, banke u Europi i SAD-u zadržale su milijarde dolara koje su namjeravale isplatiti dioničarima ili utrošiti u otkup dionica, često i zbog regulatorne zabrane isplate. Analitičari ističu kako su promjene u dividendnim politikama pojedinih kompanija često poruka kako i dioničari trebaju biti dijelom društvenog odgovora na krizu izazvanom bolešću COVID-19. To posebno vrijedi za kompanije koje primaju državnu pomoć, ističe Lofthouse.

No, u mnoštvu slučajeva te promjene odražavaju i nemogućnost predviđanja kada će se stvari vratiti u normalu, dodaje taj stručnjak. Čak i nakon što gospodarstvo opet odskoči s dna na koje ga je prikovala pandemija, isplatama dividendi – uobičajeno pouzdanom izvoru prihoda investitora – trebat će duže vrijeme za oporavak nego prihodima.

Analitičari banke Morgan Stanley u istraživanju objavljenom 12. svibnja ističu kako procjenjuju da će većina kompanija u budućnosti zadržavati veći udjel u dobiti. “Debljim” gotovinskim rezervama tako će pojačati zaštitu od eventualnih ponavljanja “crnih labuda”.

Početkom mjeseca britanska telekomunikacijska kompanija BT objavila je da će suspendirati isplatu dividende do 2022. godine, a buduće isplate bit će na “održivijim razinama”. “Prvi puta kompanije su morale procijeniti svoju solventnost u situaciji potpunog gubitka prihoda”, kaže Jack Neele, fond menadžer u Robecu, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments