Pada zaposlenost na godišnjoj razini

Analiza DZS-a

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je prekinut trend rasta ukupnog broja zaposlenih osoba na mjesečnoj razini koji je trajao od veljače ove godine.

Na navedeno su upućivali i podaci HZZ-a prema kojima je u kolovozu zabilježen porast broja nezaposlenih osoba. Tako je u kolovozu evidentiran pad za 2.963 osoba ili 0,2% u odnosu na srpanj. Na godišnjoj razini, ostvaren je rast za 21.076 osoba ili 1,3%, a ukupan broj zaposlenih iznosio je 1.632.071 osoba. Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do kolovoza u prosjeku je bilo zaposleno 1.588.250 osoba ili 1,5% više nego u istom razdoblju prošle godine od čega se 1.369.311 osoba odnosilo na zaposlene u pravnim osobama (+1,3%).

U kolovozu 2022., od ukupno zaposlenih, 85,7% ili 1.399.289 osoba bilo je zaposleno u pravnim osobama, a broj zaposlenih u ovoj kategoriji pao je za 0,1% na mjesečnoj odnosno porastao za 1,5% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, najsnažnija pozitivna promjena zabilježena je u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+3,7%). U razdoblju siječanj-kolovoz 2022. ova je kategorija (prema privremenim podacima) u odnosu na isto razdoblje prošle godine također zabilježila najsnažniju promjenu (+14,4%), a slijede Informacije i telekomunikacije (+10,6%), Poslovanje nekretninama (+7,3%) te Građevinarstvo (+4,7%). Prerađivačka industrija, koja je u kolovozu zapošljavala u prosjeku 230.179 osoba ili 16,4% zaposlenih u pravnim osobama, zabilježila je rast broja zaposlenih od 1,4% u promatranom kumulativnom razdoblju.

Registrirana stopa nezaposlenosti u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj te se zadržala na 6,3%. Aktivno stanovništvo zabilježilo je blagi pad na mjesečnoj razini (-0,1%) spustivši se na 1.742.491 osoba, dok je na godišnjoj razini ostvaren skroman rast od 0,3%.

Povoljna kretanja na tržištu rada odražavaju se u pozitivnim godišnjim promjenama broja zaposlenih osoba, aktivnog stanovništva, broja osiguranika pri HZMO-u te padom registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u, dok je u lipnju ove godine registrirana stopa nezaposlenosti zabilježila dosad najnižu evidentiranu razinu (6,1%). Uz uobičajeni sezonski obrazac kretanja broja zaposlenih osoba, očekujemo da će ICT i Građevinarstvo nastaviti djelovati u smjeru pozitivnih kretanja. S druge strane, u kolovozu je na mjesečnoj razini primjetno usporavanje aktivnosti na tržištu rada s obzirom na to da je većina sezonskih radnika zaposlena prijašnjih mjeseci, prije vrhunca turističke sezone.

Iako je i u kolovozu turizam generirao najveći broj novozaposlenih, mjesečna promjena značajno je usporila te se spustila na najnižu razinu od ožujka. S dolaskom jesenskih mjeseci očekujemo povratak određenog dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih, što će vratiti registriran broj nezaposlenih na više razine, ali i pojačati aktivnost na tržištu rada. Izgledno usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebalo imati tek ograničeni utjecaj na (ne)zaposlenost i svakako će zavisiti o sposobnosti hrvatskog gospodarstva da se nosi s prelijevanjem nepovoljnih trendova u europskom i globalnom okruženju.

You may also like