Pada udio ugljena u proizvodnji električne energije

Analiza Carbon Briefa
Svjetska proizvodnja električne energije iz ugljena u 2019. godini je u padu za oko tri posto u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pad otkad se provode takva mjerenja, objavljeno je na web stranicama Carbon Brief, specijaliziranima za energetiku i klimu.

Proizvodnja električne energije iz ugljena u prvoj polovici godine pala je za 19 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je Carbon Brief.

Ugljen je u prvoj polovici godine činio manje od dva posto “energetskog miksa” sirovina za proizvodnju električne energije u Irskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a šest posto u Španjolskoj i Italiji. Velika Britanija u svibnju je čak ugasila sve svoje elektrane na ugljen na dva tjedna, prvi put od početka industrijske revolucije, kaže se u analizi.

Razlozi rekordnog pada proizvodnje struje iz ugljena razlikuju se od zemlje do zemlje, a uključuju povećanu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, nuklearne energije i plina, kao i usporavanje ili negativan rast potražnje električne energije.

U razvijenim zemljama snažno je porasla proizvodnja struje iz vjetra i Sunca, a istovremeno je smanjena potražnja za električnom energijom, što se povezuje sa sporijim globalnim gospodarskim i trgovinskim rastom, kaže se u analizi.

Pad potražnje za ugljenom posebno je izražen u Japanu i Južnoj Koreji. U obje te zemlje porasla je uporaba nuklearne energije što je smanjilo upotrebu ugljena. U Sjevernoj Americi oko 60 posto pada uporabe ugljena u proizvodnji električne energije objašnjava se prelaskom na plin te zatvaranjem ugljenih i otvaranjem plinskih elektrana.

You may also like

0 comments