Pada nada u brzi razvoj cjepiva, burze pod pritiskom

Burze pao
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale nakon izvješća koje otvara pitanja o rezultatima testova eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Moderna, koji su dan prije potaknuli snažan rasta tržišta.

U ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 3 posto, zahvaljujući objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja. U utorak je, pak, izvješće STAT Newsa otvorilo pitanje valjanosti rezultata testova tog eksperimentalnog cjepiva, pa je splasnula nada ulagača da će cjepivo biti relativno brzo razvijeno.

Nakon što je dan prije cijena dionice Moderne skočila gotovo 20 posto, jučer je pala više od 10 posto, a pale su i cijene u nizu najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. „Tržište je trenutno osjetljivije na vijesti iz zdravstva nego iz gospodarstva. Naime, znamo da će u drugom tromjesečju oštro pasti američki BDP, zarade kompanija i ekonomski pokazatelji, ali ono što ne znamo, a što će pokretati tržišta bit će dobre vijesti iz zdravstvenog područja“, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

U fokusu ulagača jučer su bila i kvartalna poslovna izvješća američkih trgovačkih lanaca. Zbog slabijih rezultata nego što se očekivalo, cijena dionice Home Depota pala je gotovo 3, a Kohl’sa više od 7,5 posto. S druge strane, cijena dionice Walmarta porasla je više od 2 posto, nakon boljih rezultata nego što se očekivalo.

Dosad su kvartalna izvješća objavile gotovo sve kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih više od 65 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile oko 12 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali pad od 15 posto.

Početkom godine, prije koronakrize, očekivao se, pak, rast zarada za više od 6 posto. Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju su nadoknadile veći dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti. S&P 500 indeks porastao je gotovo 35 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godine, pa je sada udaljen oko 13 posto od svoje rekordne razine dosegnute 19. veljače.

Posljednjih dana podršku tržištu pruža nada u oporavak gospodarstva, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normaliziranja gospodarske aktivnosti. Pozitivno utječu i izjave predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da će Fed donijeti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno. S druge strane, ulagači se plaše drugog vala širenja koronavirusa i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer su splasnule nade da će se brzo razviti cjepivo protiv koronavirusa, a da će se najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize. Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su splasnule nade da će se brzo razviti cjepivo protiv koronavirusa, a da će se najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio treći dan zaredom.  Podršku euru pruža prijedlog Njemačke i Francuske o pokretanju fonda za oporavak, vrijednog 500 milijardi eura, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su početkom tjedna skočile gotovo 7 posto. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 34,70 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 35,20 dolara. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skliznula s jučerašnjih 32,70 na 31,95 dolara.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trupa sklopio je s domaćom farmaceutskom tvrtkom Phlow ugovor vrijedan do 812 milijuna dolara kako bi osigurao domaću proizvodnju lijekova za Covid 19 i smanjio ovisnost o uvozu.

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi objavilo je da je s kompanijom Phlow, osnovanom u siječnju ove godine, ugovorilo proizvodnju lijekova za Covid 19 i drugih važnih lijekova i farmaceutskih sastojaka kroz razdoblje od četiri godine. Ugovor se može produljiti na 10 godina a njegova vrijednost na 812 milijuna dolara.

Phlow navodi da će zahvaljujući ugovoru moći proizvesti lijekove za potrebe državnih strateških zaliha. Napominju da su počeli proizvoditi farmaceutske sastojke i gotove doze za više od deset osnovnih lijekova za liječenje hospitaliziranih pacijenata oboljelih od Covida-19.

Dodaju da su odmah isporučili više od 1,6 milijuna doza pet osnovnih generičkih lijekova za liječenje pacijenata s Covidom-19 u državne strateške rezerve. U SAD-u vlada nestašica mnogih od tih lijekova a prethodno ih se uvozilo iz drugih zemalja, stoji u priopćenju tvrtke.

Američki proizvođači lijekova nabavljaju veliku većinu aktivnih farmaceutskih sastojaka u Indiji i Kini gdje je smještena i većina Phlowove proizvodnje.

Kompanija je sada s američkom vladom dogovorila da će proizvode obuhvaćene ugovorom proizvoditi u SAD-u. Za potrebe proizvodnje udružili su snage s drugim tvrtkama, uključujući Civica Rx, Ampac Fine Chemicals i Institutom Medicines for All.

Ugovorna odredba sastavni je dio nastojanja Washingtona da vrati farmaceutsku proizvodnju kući. Broj registriranih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u premašio je u ponedjeljak 1,5 milijuna, a ukupno je od bolesti umrlo 90 tisuća ljudi, pokazuju Reutersovi podaci.

 

You may also like

0 comments