Pada li Netanyhu?

Kraj ere Benjamina Netanyahua. Udružili mu se protivnici.
Dva glavna protivnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavili su u četvrtak da su stvorili savez kako bi pobijedili na parlamentarnim izborima 9. travnja.

Benny Gantz, bivši načelnik glavnog stožera i centrist Yair Lapid objavili su priopćenje u kojem kažu da su oformili zajedničku listu i i da će obnašati rotirajuću funkciju premijera u slučaju pobjede. Gantz je nedavno osnovao Izraelsku stranku otpora, a Lapid je na čelu centrističke stranke Yesh Atid (Ima budućnosti)  koja trenutno ima 11 zastupnika u parlamentu. Njima se pridružio još jedan bivši načelnik glavnog stožera, Gaby Ashkenazy.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu vjerodostojnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje desetljeće, ocjenjuju mediji. Gantz i Lapid koji su se sastali tijekom noći dogovorili su se o “rotaciji na mjestu premijera” na način da bi Gantz obnašao premijersku dužnost prve dvije i pol godine nove vlade a nakon toga bi je preuzeo Lapid. Od osnutka Izraela 1948. ni jedna stranka nije osvojila premoćnu većinu u parlamentu tako da je postizborno stvaranje koalicija određivalo sastav vlada te tko će ih voditi.

Netanyahu (69) na vlasti je proteklo desetljeće, s Likudom na kormilu parlamentarnog bloka. Nedavno objavljena ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je Gantz glavni Netanyahuov protukandidat, a ovako ujedinjeni Gantz i Lapid možda bi mogli i pobijediti Likud. Najnovija anketa od 18. veljače pokazuje da bi Gantzova stranka dobila 18 a Lapidova 12 mjesta, dok bi Likud dobio 30.

Zajedničkim snagama Gantz i Lapid dobili bi 32 mandata a Likud bi ostavili s jednim manje. Izraelci glasaju na izborima za 120-člani parlament. Regirajući na vijest o odruživanju dvaju stranaka, Likud je objavio da je “izbor jasan, ili ljevičarska vlada koju podržava blok arapskih stranaka, ili desničarska vlada predvođena Netanyahuom”.

You may also like

0 comments