Home Ekonomija Pad zarada američkih kompanija četvrti kvartal za redom

Pad zarada američkih kompanija četvrti kvartal za redom

by Agencije

Sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje započela je u ponedjeljak izvješćem Alcoe, koje je pokazalo da bi zarade mogle pasti već četvrti kvartal zaredom.

Najveći svjetski proizvođač aluminija objavio je da je u drugom tromjesečju ostvario dobit od 135 milijuna dolara, 3,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi Alcoe pali su, pak, 9 posto na godišnjoj razini, na 5,3 milijardi dolara. Početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata potvrđuje očekivanja analitičara da bi zarade američkih kompanija mogle pasti četvrti kvartal zaredom.

U anketi Reutersa procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, najvažnijeg burzovnog indeksa na Wall Streetu, pale za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, nakon što su u prethodnom kvartalu pale za 5 posto.To znači da se nastavlja recesija zarada, kako analitičari nazivaju pad dobiti kompanija dva kvartala zaredom na godišnjoj razini.

Usporavanje rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskoga, niske cijene nafte i sirovina te visok tečaj dolara najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

Sve to pritiskalo je zarade kompanija i u proteklih godinu dana, a razlika je samo u tome što su se u međuvremenu cijene nafte ponešto oporavile. Zbog slabosti potražnje u svijetu, a velike proizvodnje, početkom godine cijene barela pale su duboko ispod 30 dolara, na najniže razine u 13 godina.

No, od tada su, zahvaljujući nadi ulagača da će se jaz između ponude i potražnje postupno smanjivati, skočile oko 75 posto, pa se trenutačno cijene ‘crnog zlata’ kreću između 45 i 50 dolara po barelu.

Ipak, i dalje su na nižim razinama u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa se s nestrpljenjem čeka hoće li poslovna izvješća pokazati da se prihodi i zarade kompanija u rudarskom i energetskom sektoru stabiliziraju.

U fokusu ulagača bit će i zarade banaka jer im okruženje s rekordno niskim kamatnim stopama i usporavanjem rasta globalnog gospodarstva ne odgovara.

Zbog toga su od početka godine cijene dionica u američkom financijskom sektoru pale gotovo 6 posto, pa su i najveće gubitnice među 10 sektora S&P 500 indeksa.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti neke od najvećih američkih banaka – JPMorgan Chase, Citigrup i Wells Fargo – a analitičari procjenjuju da su zarade bankarskog sektora u proteklom tromjesečju pale za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.

A dolar je jak jer je pred kraj prošle godine američka središnja banka Fed povećala kamatne stope, dok će ostale najveće središnje banke u svijetu – od japanske i kineske do europske i britanske – još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

I dok su prognoze sumorne, treba reći da analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko. Na taj način, naime, omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica. Stoga treba pričekati završetak sezone objava kvartalnih izvješća, kada će se točno vidjeti jesu li zarade američkih kompanija u proteklom tromjesečju doista pale već četvrti kvartal zaredom.

Ulagači se nadaju pozitivnim iznenađenjima, pa je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo 2.137 bodova, najvišu razinu u povijesti, nadmašivši dosadašnji rekord iz svibnja prošle godine.

Related Posts