Pad zaliha u SAD-u u fokusu naftnih tržišta

Oporavak cijena
Cijene nafte oporavile su se u srijedu na međunarodnim tržištima, prekoračivši ponovo razinu od 63 dolara nakon što je pad zaliha u SAD-u donekle ublažio strepnju trgovaca zbog posustajanja svjetskog gospodarskog rasta.

Trgovce je jučer zabrinulo posustajanje gospodarskih aktivnosti u svijetu, koje bi značilo i slabiji rast potražnje za naftom. Aktivnosti u industriji širom Azije i Europe smanjene su u lipnju a u SAD-u su porasle najslabijim tempom u gotovo tri godine. Dodatnu napetost izazvala je američka prijetnja proširivanjem carina na europski uvoz.

Time je jučer u drugi plan pao dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, da se sporazum o ograničenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno produlji za devet mjeseci, do kraja ožujka 2020. Danas su se trgovci fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API) prema kojem su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za pet milijuna barela. Analitičari su očekivali da će se smanjiti za tri milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosoila 63,95 dolara, što znači da je bila 1,76 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like