Pad zaliha u SAD-u podigao cijenu nafte

Cijene barela nafte porasle su u srijedu na svjetskim tržištima prema 65 dolara, poduprte očekivanjima da će novi službeni podaci iz SAD-a ponovo pokazati pad zaliha, osmi tjedan zaredom, signalizirajući ublažavanje prekomjerne opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,75 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 61,40 dolara.

Američki institut za naftu (API) izvijestioj je u utorak da su zalihe u prošlom tjednu ponovo smanjene, i to za 3,2 milijuna barela, a očekuje se da će službeni podaci danas potvrditi trend njihova smanjenja. “Američke zalihe sirove nafte bile su na rekordnim razinama… ali možda neće ići još više s obzirom na oporavak potražnje u lipnju”, napominje Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishija. Procjenjuje se da će izvješće američke vlade za prošli tjedan pokazati pad zaliha sirove nafte za 2,1 milijun barela. Time bi se one smanjile osmi tjedan zaredom, napominju analitičari.

Dodatnu potporu cijenama pružila je u srijedu sumnja da će Iran i šest svjetskih sila do kraja ovog mjeseca postići konačni dogovor o rješenju spora oko iranskog nuklearnog programa. Iranski vrhovni vođa u utorak je odbacio mogućnost zamrzavanja osjetljivog nuklearnog istraživanja na dulje vrijeme, a iranski je parlament donio zakon kojim se inspektorima Ujedinjenih naroda zabranjuje pristup vojnim objektima i znanstvenicima. Smanjene šanse za dogovor prigušuju i izglede za povratak iranske nafte na tržište.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 59,96 dolara, što znači da je bila 60 centi viša u odnosu na prethodni dan.

You may also like