Pad zaliha u SAD-u podigao cijene nafte prema 55 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 55 dolara, budući da je pad američkih zaliha potaknuo nadu da smanjena opskrba iz vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) konačno donosi rezultate.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,77 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu od 1,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 61 cent višoj cijeni, od 51,64 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 79 centi.

Tržišta je jučer podupro podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 1,8 milijuna barela. Sada se čekaju službeni podaci, koji će biti objavljeni tokom dana.

„Ako potvrde da su zalihe sirove nafte u SAD-u doista pale u prošlom tjednu, tek drugi puta u ovoj godini, to će označiti početak dugotrajnijeg zatezanja ponude u SAD-u”, tumači Stephen Brennock iz PVM-a.

Dodatnu potporu cijenama pružila je obustava proizvodnje na naftnom polju Buzzard u Sjevernom moru, na kojem se dnevno proizvodi 180.000 barela, zbog popravaka na kopnenom terminalu.

„Taj poremećaj u opskrbi više nego neutralizira povećanu proizvodnju u Libiji”, konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka. „Čini se da su zalihe sirove nafte u najmanju ruku dosegnule vrhunac i da počinju padati”, dodao je.

OPEC i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju, planiraju do sredine godine smanjiti proizvodnju za oko 1,8 milijuna barela dnevno a razmišljaju i o tome da nastave smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Višak zaliha vjerojatno će se smanjiti, čak i ako ne nastave smanjivati proizvodnju, drže analitičari JBC Energyja.

“Čak i ako OPEC i pridruženi proizvođači ne nastave smanjivati proizvodnju u drugoj polovini godine, svjetske zalihe nastavit će se smanjivati do rujna blagim tempom od 200 tisuća barela dnevno i time ipak poduprijeti cijene”, napominju iz JBC-a.

Američki proizvođači dosada su koristili priliku i povećavali proizvodnju i vjerojatno će nastaviti s tom praksom, što će pak po svemu sudeći zakočiti rast cijena, dodaju analitičari.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 50,59 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments