Pad zaliha u SAD-u neutralizirao efekt jačeg dolara

Novi val zaraze?
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 42 dolara, budući da je pad zaliha u SAD-u neutralizirao utjecaj jačeg dolara i zabrinutost za potražnju zbog novog vala zaraze koronavirusom u Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 41,87 dolara. Na američkom tržištu  se barelom trgovalo po 40,01 dolar. Potporu cijenama pružilo je izvješće američke vlade, koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,6 milijuna barela. Pale su i zalihe benzina, za četiri milijuna barela, ali i zalihe derivata, za 3,4 milijuna barela.

Potražnja za gorivima u SAD-u ipak je i dalje prigušena budući da su putovanja ograničena zbog pandemije koronavirusa. Tako je četverotjedni prosjek potražnje za benzinom u prošlom tjednu iznosio 8,5 milijuna barela dnevno (bpd) i bio je devet posto manji nego u 2019.

Zabrinutost za potražnju i gospodarske izglede u uvjetima opetovanog širenja koronavirusa potaknula je pak jačanje dolara budući da su se investitori okrenuli sigurnijoj imovini. Jači dolar znači i jači pritisak na cijene nafte budući da je poskupljuje za korisnike ostalih valuta.

Rast cijena ograničili su i podaci koji pokazuju hlađenje američkih poslovnih aktivnosti u rujnu, pat-pozicija u američkom Kongresu u pitanju dodatnih fiskalnih poticaja, te zabrinutost dužnosnika središnje banke zbog slabljenja gospodarskog oporavka.

U Europi su pak Britanija, Njemačka i Francuska uvele nova ograničenja kako bi zaustavile novi val zaraze koronavirusom, što baca sjenu na izglede za potražnju za gorivima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u srijedu iznosila 41,40 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments