Home TribinaAnalize Pad zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj

Pad zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj

by Energypress.net

Analiza DZS

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja ove godine u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka bile su veće za 1,7 posto, dok su u odnosu na travanj prošle godine smanjene za 5,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini pale zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za jedan posto te intermedijarnih proizvoda, za 0,1 posto.

Istodobno su zalihe energije porasle za 33,2 posto, kapitalnih proizvoda, za 8,7 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za1,2 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, za 12,2 posto, a pale su i zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,2 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,2 posto.

Istovremeno su porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 23,8 posto te energije, za 14,1 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju pale za 4,2 posto, a na godišnjoj za 16,4 posto. Zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj su razini porasle za 2,1 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 4,7 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 18 posto, a najveći rast zaliha bilježi se u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 164,8 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe u proizvodnji namještaja, za 40,6 posto, a najviše su porasle u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za čak 764,4 posto.

Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je industrijska proizvodnja u travnju pala peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za dva posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec zadržala istu razinu.

Related Posts