Pad udjela deficita u BDP-u u EU i eurozoni u trećem kvartalu 2017.

Udio proračunskog manjka u bruto domaćem proizvodu (BDP) na razini Europske unije (EU) i eurozone u trećem je tromjesečju 2017. godine smanjen u odnosu na prethodno tromjesečje i prema istom razdoblju godine ranije, pokazalo je u srijedu najnovije izvješće Eurostata.
U 28-članom EU sezonski prilagođen manjak u proračunu iskazan kao udio u BDP-u u trećem je kvartalu 2017. prepolovljen u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosio je 0,6 posto.

Podaci za EU i eurozonu, kako navode u europskom statističkom uredu, kombinacija su procjena nacionalnih statističkih ureda i onih Eurostata.

U 19-članoj eurozoni udio manjka u BDP-u na kvartalnoj je razini još izrazitije smanjen, s jedan posto na 0,3 posto, pokazalo je izvješće.

 U trećem tromjesečju 2016. godine udio manjka u BDP-u na razini EU-a iznosio je 1,7 posto a u eurozoni 1,6 posto, pokazuje izvješće statističkog ureda EU-a.

Ukupni su proračunski prihodi na razini EU-a u trećem kvartalu 2017. bili u visini 44,8 posto BDP-a, u usporedbi sa 44,7 posto BDP-a u drugom tromjesečju. Ukupni proračunski rashodi skliznuli su na 45,4 posto BDP-a, sa 45,9 posto BDP-a koliko su iznosili u drugom tromjesečju.

U eurozoni su ukupni proračunski prihodi iznosili 46,2 posto BDP-a i blago su uvećani u odnosu na 46,1 posto BDP-a u prethodnom tromjesečju. Ukupni proračunski rashodi bili su u visini 46,5 posto BDP-a, što predstavlja smanjenje za 0,6 postotnih bodova u odnosu na tromjesečje ranije.

Eurostatovo izvješće ne sadrži podatke o deficitu za Hrvatsku i još pet zemalja članica EU-a, uz oznaku da su povjerljivi odnosno procjena Eurostata. Iz objavljene tablice, koja sadrži kvartalne podatke od trećeg tromjesečja 2015. do trećeg tromjesečja 2017., vidljivo je da podaci nisu objavljeni ni za Irsku, Grčku, Španjolsku, Italiju i Cipar.

Među zemljama EU najveći su proračunski višak u trećem prošlogodišnjem tromjesečju prema toj tablici bilježile Bugarska i Malta, od 4,2 posto BDP-a, a najveći manjak Mađarska, od 3,9 posto BDP-a. (Agencije)

You may also like