Pad saudiskog izvoza i povećane zalihe u Europi, ali i stabilne cijene nafte

Unatoč padu izvoza sirove nafte iz Saudijske Arabije, na međunarodnim tržištima cijene nafte u ponedjeljak su bile stabilne, budući da je ponuda i više nego dovoljna, a zbog iranskog izvoza mogla bi još i porasti. Barelom sirove nafte na londonskom tržištu trgovalo se u ponedjeljak oko podneva po gotovo nepromijenjenoj cijeni cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 57,15 dolara. U prošlome je tjednu cijena barela u Londonu pala gotovo tri posto, a od početka mjeseca više od 10 posto.

Istodobno, na američkom je tržištu barel stajao 50,94 dolara, također bez većih promjena u odnosu na petak. Cijene nafte pale su treći tjedan zaredom, zbog očekivanja povećanog izvoza iz Irana nakon ublažavanje sankcija toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Ulagače, naime, zabrinjava da će veliki višak nafte na mnogim tržištima, uz zalihe nadomak rekordnih razina, biti još i veći zbog povećanog iranskog izvoza.

No, službeni podaci pokazuju da je u svibnju izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije pao na najnižu razinu od prosinca lani. Dnevne isporuke u tome mjesecu iznosile su 6,9 milijuna barela, u odnosu na 7,7 milijuna barela dnevno tijekom mjeseca travnja, unatoč rekordno visokoj proizvodnji od više od 10 milijuna barela dnevno. Ipak, kako rafinerije u svijetu i nadalje rade nadomak svojih maksimalnih kapaciteta kako bi iskoristile trenutne solidne proizvodne marže, postoje naznake da bi se zasićenost na tržištu u sirove nafte mogla preliti na tržište derivata. “Svjedoci smo da se višak sirove nafte prebacuje na tržište naftnih proizvoda te se tako u Europi pojavljuju povećane zalihe benzina, nafte i posebice plinskog ulja”, ocijenio je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Veliki rast rafinerijskih aktivnosti tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vjerojatno će usporavati u drugoj polovini ove godine, objavila je bečka konzultantska tvrtka JBC Energy, navodeći da očekuju da je globalni rast ponude sirove nafte već dosegao vrhunac ove godine. Ruski ministar energetike Aleksander Novak najavio je sastanak s glavnim tajnikom OPEC-a Abdulahom al-Badrijem 30. srpnja u Moskvi, kako bi razmotrili stanje na tržištima nafte i novonastalu situaciju vezanu uz Iran. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 53,99 dolara, što znači da je pala 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments