Pad prihoda Carlsberga u trećem tromjesečju

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu o blagom padu prihoda u trećem tromjesečju pod utjecajem prodaje imovine i nepovoljnih valutnih tečajeva ali su zbog povoljnih trendova u istočnoj Europi blago podigli procjenu rasta godišnje dobiti.

U razdoblju od srpnja do rujna neto prihodi Carlsberga smanjeni su četiri posto, na 17,53 milijarde danskih kruna (2,64 milijarde dolara). U kompaniji navode da su valutni tečajevi smanjili prihode za četiri posto a prodaja Danish Malting Groupa i Carlsberg Malawija za jedan posto.

Obujam prodaje stagnirao je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosio je 40 milijuna hektolitara, pri čemu je pad u zapadnoj Europi i Aziji neutralizirao 10-postotno povećanje u istočnoj Europi.

“Povećali smo obujam prodaje u (istočnoj Europi) zahvaljujući povećanom tržišnom udjelu, visokim temperaturama i prednostima uvođenja velikih PET boca u Rusiji u sklopu prilagodbi novoj regulativi u četvrtom tromjesečju”, navodi se u preliminarnom izvješću kompanije za treće tromjesečje.

Zahvaljujući “povoljnijim tržišnim trendovima” u istočnoj Europi u trećem tromjesečju povisili su procjene rasta godišnje operativne dobiti prilagođene za utjecaj valutnih tečajeva i akvizicija odnosno prodaja imovine, na oko pet posto, Dosada su očekivali njezin rast za dva do tri posto.

(Agencije)

You may also like