Pad neizbježan, proizvodnja nafte se smanjuje za trećinu

Kineska ekonomija
Koronavirus ubio je 427 ljudi, prvi smrtni slučaj zabilježen je u Hong Kongu, Makao zatvara svoje kockarnice, a ekonomisti strahuju da je ugrožen globalni gospodarski rast.

Nakon prvog smrtnog slučaja u Hong Kongu, broj mrtvih porastao je na 427, uključujući muškarca koji je preminuo prošlog tjedna na Filipinima nakon posjeta Wuhanu. Makao, najveće svjetsko kockarsko središte, pozvalo je sve kockarnice na obustavu rada sljedeća dva tjedna kako bi pomogli u suzbijanju širenja virusa.

Novi slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su u SAD-u. Pacijent iz Kalifornije zaražen je zbog bliskog kontakta s osobom koja je zaražena u Kini. Ranije je isti slučaj zabilježen u Illinoisu. Ukupan broj zaraženih u Kini porastao je za 3.235 i sada ih je ukupno 20.438. Gimnazije, izložbeni centri i kulturni kompleksi u Wuhanu postaju improvizirane bolnice s preko 3.400 kreveta, objavio je Changjiang Daily.

Australija je poslala stotine evakuiranih iz Wuhana u karantenu na udaljeni otok u Indijskom oceanu. Japan je naredio karantenu za tri tisuće ljudi na kruzeru nakon što je otkriven koronavirus muškarcu iz Hong Konga koji je plovio na istom kruzeru prošli mjesec. SAD je u petak objavio da će blokirati ulazak svih stranaca koji su bili u Kini proteklih 14 dana, čime se pridružio Australiji, Singapuru, Novom Zelandu i Vijetnamu koji su se odlučili na slične restrikcije.

Izvori iz OPEC-a kažu da proizvođači razmišljaju o smanjenju proizvodnje nafte za gotovo trećinu. Zrakoplovne kompanije obustavljaju letove prema Kini. Obustava letova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u ponedjeljak pogodit će zrakoplovne kompanije Etihad i Emirates.

Kineska središnja banka započela je u ponedjeljak ubrizgavati dodatnu likvidnost u financijski sustav kako bi pomogla gospodarstvu koje počinje osjećati negativne posljedice epidemije koronavirusa, piše CNN Money, a prenosi Poslovni dnevnik.

Da su poticaji potrebni potvrđuje i bijeg investitora iz kineskih dionica, pa su jučer tamošnje kompanije izgubile preko 400 milijardi dolara vrijednosti. Prvog radnog dana nakon produženih 10-dnevnih novogodišnjih praznika, na burzi u Šangaju cijene dionica potonule su 7,7 posto, pa je izbrisano 420 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Radi se o najvećem padu tamošnjeg indeksa od kolovoza 2015. i “Crnog ponedjeljka” kada se na burzu odrazila bojazan ulagača zbog usporavanja kineskog gospodarstva. Tamošnje ulagače, koji su u strahu od gospodarskih posljedica širenja koronavirusa, nisu uspjele umiriti ni nove mjere kineskih vlasti za podršku gospodarstvu.

Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta 1,2 bilijuna juana (oko 174 milijarde dolara) kako bi poboljšala likvidnost. Financijski regulator najavio je da će dopustiti kompanijama uvrštenima na burzi kasniju objavu financijskih izvješća za 2019. i prvi kvartal ove godine. Peking je poručio i da će pomoći kompanijama koje proizvode životne potrepštine kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

No, ulagače to nije umirilo dok prate širenje koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta. Ekonomisti Citigroupa kažu da mjere kineskih vlasti vjerojatno neće biti dovoljne da spriječe oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

Očekuju da će u ovome kvartalu rast gospodarstva usporiti na 4,8 posto na godišnjoj razini, sa 6 posto u prethodnom tromjesečju, dok bi u cijeloj ovoj godini rast BDP-a mogao usporiti na 5,5 posto. “Kako se većina zaposlenika neće vratiti na posao do 9. veljače, gubici u proizvodnji vjerojatno će biti veći nego što se očekuje, pa će vlasti morati poduzeti nove mjere kako bi umanjile negativni utjecaj koronavirusa na gospodarstvo”, pišu ekonomisti Citigroupa u osvrtu na situaciju na tržištima.

No, kineske monetarne vlasti pokušavaju umiriti investitore i poduzetnike. Kako prenosi Reuters, dnevni list pod kontrolom središnje banke objavio je u ponedjeljak komentar u kojem se navodi da će utjecaj epidemije biti ograničen i privremen te da će se financijska tržišta normalizirati.

Potonuće indeksa Šangajske burze list pripisuje “nekim neracionalnim faktorima”, uključujući paničnu prodaju. Naime, širenje virusa neće promijeniti čvrste dugoročne ekonomske pokazatelje, argumentira se u tekstu. Međutim, procjene zapadnih ekonomskih analitičara sugeriraju da je središnja banka pretpostavljala da će doći do snažne reakcije na burzi, ali i da je neto iznos ubrizgane likvidnosti daleko manji od potrebnog.

Prema Reutersovim izračunima, više od bilijun juana vrijednih kratkoročnih dužničkih vrijednosnica dospijelo je jučer. To je smanjilo iznos ubrizganih poticaja na svega 150 milijardi juana, odnosno 22 milijarde dolara. Kako je izjavio Pan Gongsheng, zamjenik guvernera kineske Narodne banke, ta će institucija biti u kontaktu s financijskim tvrtkama i tržištem kako bi odredila koje bi dodatne mjere monetarne politike bile potrebne u odgovoru na ovu krizu, piše CNN Money.

You may also like

0 comments