Foto: Vecernji list

Pad likvidnosti na hrvatskom tržištu kapitala

Analiza InterCapitala

Domagoj Grčević, analitičar Intercapitala, istaknuo je da se na hrvatskom tržištu kapitala od početka godine primjećuje pad likvidnosti te da bi ponuda novih dionica na tržištu, putem inicijalnih javnih ponuda (IPO), trebala potaknuti potražnju.

Grčević je iznio ove komentare nakon događaja “CEE Investment Opportunities” koji je predstavio hrvatsko, slovensko i rumunjsko tržište kapitala, a koji se održao u sklopu Investicijskih dana Zagrebačke i Ljubljanske burze. Ovi događaji se održavaju od 2014. godine s ciljem povezivanja uvrštenih društava s analitičarima i investitorima. Ove godine su sudjelovale i kompanije s Makedonske burze te nekoliko rumunjskih kompanija s Bukureštanske burze.

Na ovom događaju sudjelovalo je 28 investicijskih društava i banaka, okupivši oko 60 analitičara i investitora iz regije i inozemstva, koji su planirali održati oko 250 sastanaka s uvrštenim društvima.

Grčević je istaknuo da je na hrvatskom tržištu kapitala od početka godine primjetan pad likvidnosti, koja inače nije bila visoka. Unatoč tome, hrvatsko tržište kapitala ostvarilo je bolju izvedbu u ovoj godini u usporedbi s globalnim tržištima poput S&P 500. Glavni indeks Crobex je zabilježio prinos od 13 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Ipak, Grčević je naglasio da je rast ostvaren uz manju likvidnost, što je rezultat i makroekonomske situacije.

Kao primjere koji bi trebali potaknuti potražnju, Grčević je naveo inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) hrvatske IT kompanije Span na Zagrebačkoj burzi 2021. godine. Span je nastavio ostvarivati dobre rezultate, a njegove su dionice u prva četiri mjeseca ove godine bile najtrgovanije, čineći 12 posto ukupnog prometa burze.

Grčević je također spomenuo IPO rumunjske kompanije Hidroelectrica na Bukureštanskoj burzi, koji je također prezentiran na događaju. Remus Danila s Bukureštanske burze najavio je da će se dionice Hidroelectrice izlistati na burzi u lipnju. Cilj je prikupiti do dvije milijarde eura, što bi bio najveći IPO u Rumunjskoj do sada.

InterCapital Asset Management nedavno je uvrstio ETF (Exchange Traded Fond) koji prati rumunjski indeks BET-TR na Zagrebačku burzu, pružajući investitorima mogućnost ulaganja na rumunjskom tržištu. Ranije su pokrenuli ETF-ove koji su vezani za indekse najlikvidnijih dionica na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj burzi.

You may also like