Pad kineskog gospodarstva spustio cijenu nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 60 dolara nakon što su najnoviji kineski podaci neočekivano pokazali pad uvoza i izvoza, potpirujući zabrinutost za rast drugog potrošača nafte u svijetu.
Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,02 dolara. Na kraju prošlog tjedna zaključila je trgovanje u minusu 1,2 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 52 centa nižoj cijeni, od 51,07 dolara. U petak je zaključila trgovanje u minusu jedan dolar.

Na kraju prošlog tjedna trgovce su zabrinule učestale naznake posustajanja aktivnosti u kineskom gospodarstvu. Danas se na taj niz nadovezao podatak o padu kineskog izvoza u prosincu, najvećem u protekle dvije godine. Smanjio se i uvoz, ukazujući na daljnje slabosti aktivnosti u drugom po veličini gospodarstvu svijeta. “Cijene nafte pritišu izgledi za slabljenje kineskog gospodarskog rasta”, zaključio je u izvješću Stephen Innes iz brokerske kuće Oanda.

“Takvi podaci zorno pokazuju negativan utjecaj trgovinskog rata na kinesko a možda i na svjetsko gospodarstvo”, dodao je Innes. Unatoč tim bojaznima vrlo je malo naznaka da kineska potražnja za naftom slabi. Tako je kineski uvoz sirove nafte u prosincu na godišnjoj razini porastao gotovo 30 posto, pokazali su Reutersovi izračuni bazirani na carinskim podacima.

Značajniji pad cijena zakočila je smanjena opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju. Oni su početkom prosinca dogovorili smanjenje proizvodnje za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno počevši od početka 2019. Cilj im je smanjiti prekomjernu opskrbu i poduprti cijene nafte.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je u nedjelju da je naftno tržište “na pravom putu” i da nema potrebe za izvanrednim sastankom OPEC-a prije redovnog okupljanja u travnju. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 60 dolara, što znači da je porasla 54 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u ponedjeljak da su mu saudijski čelnici kazali da će svi odgovorni za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija biti privedeni pred lice pravde.

Pompeo je rekao novinarima da je u razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom dotaknuo i pitanje ljudskih prava, uključujući aktivistkinja za prava žena koje su mjesecima u pritvoru i navodno mučene.

Khashoggi, dugogodišnji čovjek od povjerenja na saudijskom dvoru koji se pretvorio u žestokog kritičara režima, ubijen je u listopadu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je izazvalo velike kritike iz cijelog svijeta i američke sankcije protiv 17 pojedinaca te rezoluciju Senata u kojoj je za ubojstvo okrivljen saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman. Saudijski dužnosnici odbacuju ocjenu CIA-e da je on za to odgovoran.

U vezi tog slučaja u Saudijskoj Arabiji pod istragom je najmanje 21 Saudijac, a petorici prijeti smrtna kazna. Petorica dužnosnika su uz to smijenjena, uključujući jednog visokog kraljevskog savjetnika. “Obojica su se složili da netko mora za to odgovarati. Govorili su o procesu koji se provodi u njihovoj zemlji, i istražnom i pravosudnom”, rekao je.

“Ponovili su svoju predanost postizanju tog cilja, očekivanjima koja smo postavili pred njih.” Razgovarali su i o situaciji s Katarom, koji je pod blokadom zemalja Zaljeva, zatim ratu u Jemenu te najavljenom američkom povlačenju iz Sirije.

You may also like

0 comments