Pad izvoza ugljena iz SAD-a

SAD je i dalje neto izvoznik ugljena, ali je 2015. opet ostvaren pad izvoza ugljena već treću godinu za redom, navodi u izvješću američka Uprava za informiranje o energetici (EIA). Tome su doprinijeli smanjeni interes za ugljenom u svijetu, niže međunarodne cijene ugljena i veća proizvodnja u drugim zemljama proizvođačima i izvoznicima ugljena.

U 2015. godini SAD je izvezao 74 mil. t ugljena, što je za 24% manje nego u 2014. Za usporedbu, 2012. godine je izvezeno rekordnih 124 mil. t ugljena.  Od velikih uvoznika američkog ugljena, samo je Indija povećala uvoz za 4%, dok su ostale azijske zemlje 2015. godine uvezle manje ugljena nego 2014. I Europa je kao najveće tržište za američki ugljen 2015. uvezla 14,6 mil. t ili za 28% manje nego 2014. godine.

Američko Ministarstvo unutarnjih poslova je najavilo početak revizije nacionalnog programa za ugljen, kako bi se identificirala mjesta za potencijalne reforme. Za sada će se privremeno zaustaviti izdavanje novih koncesija za savezno zemljište za proizvodnju ugljena, dok se ne završi revizija programa za ugljen, za što se očekuje da će potrajati 3 godine, javlja novinska agencija UPI.

You may also like

0 comments