Pad Crobexa zbog ishoda grčkog referenduma

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer bi na svjetskim tržištima cijene dionica mogle oštro pasti, s obzirom da bi grčko ‘ne’ na referendumu o mjerama štednje moglo voditi izlasku te zemlje iz eurozone i izazvati duboku krizu u tom bloku. Od 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad. Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,20 posto, na 1.746 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,07 posto, na 1.012 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 38,7 milijuna kuna. To je, doduše, oko 15 milijuna više nego tjedan dana prije, no taj je radni tjedan zbog blagdana bio skraćen za dva dana. “Prosječan dnevni promet iznosio je prošloga tjedna oko 15 milijuna kuna, no kada se izuzmu blok i transakcije na OTC tržištu, redovni prosječni dnevni promet dionicama iznosio je samo 7,3 milijuna kuna, što predstavlja skromniju likvidnost, karakterističnu za ljetno doba”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Najburnije je na burzi bilo prošloga ponedjeljka, kada je Crobex indeks potonuo 0,95 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad od siječnja. Bila je to posljedica panike na svjetskim burzama zbog bankrota Grčke, koja nije MMF-u platila dospjeli kredit od 1,6 milijardi eura.

Već u utorak i srijedu Crobexi su nadoknadili sve gubitke, no trgovalo se oprezno, kao i na svjetskim burzama, jer nitko nije bio voljan riskirati uoči referenduma u Grčkoj u nedjelju. Najveći je promet u redovnom trgovanju, 3,6 milijuna kuna, prošloga tjedna ostvaren dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 1,75 posto. Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,9 posto. S druge strane, dionica Opeke poskupila je 11,5 posto, uz promet od 2,9 milijuna kuna. Slijede dionice Podravke i Leda, s prometom od oko 2,5 milijuna kuna. Pritom je cijena Podravke pala 1,95, a Leda 0,6 posto.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je i povlaštenom dionicom Adris Grupe, koja je pojeftinila 1,3 posto, na 371 kunu. U blok transakciji tom dionicom, po cijeni od 370 kuna po dionici, ostvaren je dodatan promet od 14,8 milijuna kuna. Na listi milijunašica našle su se još dionice Zagrebačke banke i Optima telekoma, pri čemu je cijena Optime skočila 20, a Zabe 2,2 posto.

You may also like