Pad cijene nafte uslijed povećanja proizvodnje u Iraku

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 50 dolara za barel nakon što je Irak izvijestio o rekordnoj proizvodnji nafte u prosincu u kontekstu sumornih prognoza za svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom se tržištu cijenom barela oko podneva trgovalo po 77 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,40 dolara. U približno istom se iznosu smanjila i cijena na američkom tržištu, kliznuvši na 47,95 dolara.

Na početku tjedna tržišta je pritisnula nedjeljna objava iračkog ministra za naftu Adela Abdela Mehdija da se u njegovoj zemlji u prosincu proizvodilo četiri milijuna barela nafte dnevno, najviše u povijesti. Ujedno je najavio znatno povećanje proizvodnje izvoza iz Kirkuka i Kurdistana, počevši od travnja.

“Opskrba i dalje premašuje potražnju i ta se situacija neće promijeniti u roku od nekoliko tjedana”, ističe Hans van Cleef iz nizozemske banke ANB Amro.

Cijene nafte više su nego prepolovljene od prošlogodišnjeg lipnja, budući da je proizvodnja porasla a rast potražnje usporio. Međunarodna agencija za energiju (IEA) naznačila je ipak da bi u ovoj godini moglo doći do preokreta, iako bi cijene mogle još neko vrijeme padati.

Analitičari očekuju da će novi podaci iz Kine u utorak dodatno zatamniti ionako sumorne prognoze o potražnji, predviđajući da će najveći potrošač energije u svijetu izvijestiti da je u proteklom tromjesečju zabilježio najslabiji rast u više od dva desetljeća. Nedjeljni podaci državnog zavoda za statistiku pokazali su da su cijene nekretnina u prosincu pale četvrti mjesec zaredom.

Očekuje se i da Europska središnja banka u četvrtak vjerojatno pokrenuti kampanju kupnje državnih obveznica kako bi zakočila deflaciju i poduprla gospodarstvo. Taj će potez dodatno oslabiti euro prema dolaru i time pritisnuti cijene nafte, iskazane u dolarima, zbog slabljenja kupovne moći imatelja ostalih valuta.

“Nije teško pronaći dokaze o sve izraženijoj zabrinutosti povezanoj sa slabošću svjetskog gospodarstva”, konstatiraju u Timera Energyju.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 43,40 dolara, što znači da je porasla 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Hrportfolio

You may also like