Pad cijene nafte srušio burzovne indeksr

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte. Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 18.495 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.175 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 5.204 boda.

Cijene dionica pale su jučer u šest od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 1,4 posto, pao energetski sektor pod pritiskom pada cijena nafte. Na američkom je tržištu barel pojeftinio gotovo 1 posto, na 41,30 dolara, nakon vijesti da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna neočekivano porasle, dok je proizvodnja Saudijske Arabije u srpnju dosegnula rekordne razine. “Nakon podatka o zalihama nafte, cijene dionica u energetskom sektoru naglo su pale, a to je za sobom povuklo i gotovo sve ostale sektore”, kaže Tim Dreiling, direktor u tvrtki The Private Client Reserve.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od kraja lipnja, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine više od 6 posto. No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordna razina cijena dionica, s obzirom da rast američkog gospodarstva nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, no to im i nije teško jer su analitičari procjene postavili vrlo nisko. Premda su bolje od očekivanja, zarade kompanija pale su i u proteklom tromjesečju, već četvrti kvartal zaredom. “Da bi tržište poraslo, morali bismo vidjeti poboljšanja u poslovnim rezultatima kompanija, a do toga može doći samo ako se ubrza rast gospodarstva”, kaže Dreiling.

A do tada podršku tržištu pružat će samo nada ulagača da će se američka središnja banka suzdržati od povećanja kamata zbog nedovoljno snažnog rasta gospodarstva i nejake inflacije, što znači da će se nastaviti razdoblje jeftinog novca.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 6,5 milijardi. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 6.866 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,39 posto, na 10.650 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 4.452 boda.

You may also like

0 comments