Pad cijene nafte i carinski rat pritisnuli svjetske burze

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale zbog rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington objavio listu kineskih proizvoda na koje će se naplaćivati carine, a Peking uzvratio istom mjerom.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru pale između 0,1 i 1 posto. U Kini i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će se od 6. srpnja naplaćivati carina od 25 posto.

Kina je odmah objavila svoju listu oko 660 američkih proizvoda u vrijednosti od 50 milijardi dolara na koje će ona naplaćivati uvozne carine od 25 posto. Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor. „Rizik od trgovinskog rata ponovno se vratio na tržišta nakon što su Washington i Peking jedan drugome najavili carine na uvoz. To će u idućem razdoblju biti u fokusu ulagača, a svaka eskalacija tenzija pritisnut će tržišta”, kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.

Osim Kine i SAD-a, čija bi gospodarstva mogla trpjeti zbog carina, ulagači se plaše da će i druga azijska gospodarstva i kompanije, ovisne o međunarodnoj trgovini, mogle imati kolateralne štete jer bi taj sukob mogao naštetiti rastu globalnog gospodarstva i narušiti poslovno povjerenje.

Zbog toga su, među ostalim, pod pritiskom i cijene nafte, koje su prošloga tjedna pale jer bi OPEC uskoro mogao povećati proizvodnju, nakon što ju je 18 mjeseci držao na smanjenim razinama. Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala 2,04 posto, na 63,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 72,65 dolara.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće oko najviših razina u sedam mjeseci. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 94,86 bodova. Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1590 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1610 dolara. No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj skliznuo sa 110,65 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,35 jena.

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje skromno trgovanje, kakvo je obilježilo i prošli tjedan, jer nema puno gospodarskih vijesti i jer je ovaj radni tjedanzbog praznika skraćen za jedan dan.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeksi pali su i prošloga tjedna, trećeg zaredom. Crobex indeks oslabio je 0,55 posto, na 1.821 bod, dok je Crobex10 skliznuo 0,62 posto, na 1.051 bod.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexkonstrukt, za 4,2 posto, dok je jedini porastao Crobexnutris, za 1,3 posto. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 21,6 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Uz to, u blok transakcijama s tri izdanja ostvareno je još gotovo 12 milijuna kuna. U transakciji dionicom Podravke, ostvareno 5,05 milijuna kuna po cijeni od 316 kuna za dionicu, Arena Hospitality grupe 3,83 milijuna kuna po cijeni od 425 kuna za dionicu te HT-a 3 milijuna kuna po cijeni od 150,5 kuna po dionici. „Na domaćem tržištu prošloga tjedna nastavljen je negativni sentiment, pri čemu su Crobexi kliznuli treći tjedan zaredom. Ionako skromna likvidnost dodatno je oslabila. Situacija bi bila još lošija da nije bilo blok transakcija, pa je prosječni ukupni dnevni promet iznosio 6,8 milijuna kuna”, kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 4,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,27 posto, na 148 kuna, što je njezina najniža razina od kolovoza 2016. godine. Cijena dionice Valamara u odnosu na kraj prošloga tjedna nije zabilježila promjene, završivši trgovanje na 41,5 kuna, uz promet od 3 milijuna kuna, pa je bila druga po likvidnosti.

Među najlikvidnijma bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 1,97 milijuna kuna prometa. Cijena te dionice pala je 0,95 posto, na 312 kuna. Od 62 dionice kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 30 zabilježilo je pad cijene u odnosu na tjedan ranije, 21 porast, a 11 nije zabilježilo promjene cijene.

Uz dionicu HT-a, najveće likvidnije gubitnice bile su dionice Dalekovoda, s padom cijene za 5,7 posto, Atlantske plovidbe, za 3,1 posto i Brodogradilišta Viktor Lenac, za 2,7 posto. S druge strane, najviše su porasle cijene dionica Atlantic grupe, za gotovo 3 posto, i FTB Turizma, za 1,7 posto. „Približava se sezona godišnjih odmora, a pred nama je i skraćeni radni tjedan zbog praznika, stoga na burzi očekujemo i dalje skromno trgovanje”, zaključuje Dolenec.

You may also like

0 comments